Tatuajele si piercing-urile la birou

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:17
5292 citiri
Tatuajele si piercing-urile la birou

Locurile de munca din ziua de azi nu mai seamana cu cele de acum 20-30 de ani. Masinile de scris au cedat locul computerelor personale, care acum au fost inlocuite de laptopuri subtiri. Mai mult de atat, angajatii arata complet diferit de cum aratau cu ani in urma.

De-a lungul ultimelor decade, stilurile care apartineau mai demult doar rebelilor au devenit incet din in ce in mai des intalnite. Piercing-urile in spranceana, nas si limba au inceput sa-si faca aparitia in randul oamenilor obisnuiti. Tatuajele nu mai apartin doar motociclistilor – studentul obisnuit poate avea un tatuaj oriunde pe corpul sau. Drept urmare, generatiile mai tinere au adus cu sine propriul simt al stilului si complica astfel codurile vestimentare.

Cunoaste-ti publicul

Acum ca business casual este noul “costum si cravata”, cat de liber te poti imbraca inainte sa nu-ti pierzi aspectul profesional? Depinde de domeniu, spune Brad Penman de la The Marketing Arm.

“Evident, codul vestimentar si ‘look-ul’ acceptabil ar trebui sa se potriveasca culturii organizationale,” spune Penman. “Ceea ce este in regula pentru o agentie de creatie, precum agentia mea, ar putea sa nu se potriveasca unei banci, unei firme de investitii sau unui birou de avocatura,” scrie CareerBuilder.com.

Angajatii ar trebui sa retina cele doua componente ale culturii organizationale: seful si clientul.

“Codul vestimentar al companiei ar trebui sa se potriveasca asteptarilor clientilor tai. Clientii iti platesc facturile, asa ca e important sa le respecti confortul,” explica Penman. “Si, apropo, este in regula sa ii intrebi ce ii deranjeaza.”

Consultantul Mary Harris este de acord: Contextul inseamna tot.

“Aici trebuie sa intre in joc judecata. Daca esti dezvoltator software sau grafician, probabil ca atmosfera la birou este mai relaxata, iar o exprimare mai creativa a personalitatii tale nu va fi aratata cu degetul,” spune Harris. “Daca lucrezi in investitii sau intr-un departament de vanzari, atunci parul roz, tatuajele vizibile si piercing-urile in limba nu sunt recomandate, daca speri sa obtii sau sa pastrezi un job. Chiar si piercing-urile subtile, precum cele mici in aripa nasului, sunt considerate nepotrivite de catre angajatori.”

Cand esti deja angajat, probabil ca stii ce este acceptat si ce este interzis in termeni de stil personal. Cel putin esti deja angajat, asa ca daca ai o intrebare, iti poti intreba seful. Totusi, atunci cand iti cauti de lucru, cum gestionezi prezenta ta unica?

Dilema interviului

Janet Flewelling, director de resurse umane la compania de HR Administaff, sugereaza celor care isi cauta un job sa fie precauti in timpul interviului.

“Unul dintre cele mai importante obiective ale interviului pentru angajare este sa lasi o impresie durabila si pozitiva,” spune aceasta. “Atunci cand sustii un interviu pentru orice post, multi dintre angajatori cauta candidati care afiseaza profesionalism. In multe cazuri, prima impresie pe care o lasa potentialul angajat se bazeaza deseori pe modul in care acesta arata.”

Daca tii prea mult la stilul tau, cel putin fii constient de ce risti cu o creasta de 20 de cm sau un tatuaj cu numele fiicei tale pe antebrat.

“Daca un candidat s-ar prezenta la interviu cu un tatuaj la vedere, iar compania interzice angajatilor sau asa ceva, sansele ca acel individ sa obtina jobul sunt minime,” spune aceasta.

Desigur, este la fel de grav daca ascunzi o asemenea modificare corporala in timpul interviului, insa in prima zi de munca apari tatuat si cu parul vopsit roz.

O modalitate prin care pot sa previi stanjenirea ulterioara este sa discuti aceste aspecte cu angajatorul tau, inainte sa accepti jobul. Desigur, e bine sa procedezi asa doar dupa ce ti s-a facut o oferta, fara sa presupui inainte ca vei fi angajat.

“Cel mai bun mod de a afla ce este acceptat de companie si ce nu este sa intrebi care este codul vestimentar, in cadrul unei liste de intrebari generale.”

Dezbaterea interminabila

Chiar si dupa ce esti angajat si faci parte din companie, te poti lovi de diverse discutii cu privire la aspectul fizic, pe masura ce stilul tau se schimba si cariera ta avanseaza. Poate te trezesti intr-o dimineata si decizi sa-ti schimbi radical coafura. Sau poate esti promovat si te preocupa faptul ca stilul tau nonconformist nu se potriveste noii pozitii.

In ambele cazuri, Flewelling sugereaza sa apelezi la judecata personala.

“Cea mai buna modalitate de a gestiona o astfel de situatie este sa observi si sa inveti. Nu exista o reteta general valabila in aceste cazuri,” spune aceasta. Cel mai bine este sa-i analizezi pe cei din juri, sa vezi cum se imbraca si cum sunt perceputi.

Pana la urma, ai nevoie ca mediul tau de lucru sa ti se potriveasca, iar Penman crede ca acest lucru ar trebui recunoscut de toata lumea.

“As spune ca antreprenorii si top managementul trebuie sa-si schimbe parerea cu privire ca cum ‘ar trebui’ oamenii sa arate la locul de munca si sa se gandeasca la cum ‘ar putea’ sa arate. Unul dintre cele mai importante beneficii pentru angajati este libertatea de expresie. Este un mod de a te simti confortabil,” spune Penman. Cand ii privesti pe potentialii angajatori, intreaba-te daca te-ai simti confortabil sa mergi in fiecare zi la birou imbracat ca ei.

#tatuaj piercing loc munca birou companie job cariera angajat sef cod vestimentar , #Resurse umane