''Vanatori'' occidentali de ''capete'' romanesti

Miercuri, 10 August 2005, ora 02:20
1305 citiri

Angajarea unei persoane intr-un post de conducere in cadrul unei companii multinationale nu se poate face printr-un simplu anunt la mica publicitate sau cu ajutorul agentiilor obisnuite de recrutare a fortei de munca. Exista agentii specializate straine, firme de head-hunting, care A"vaneazaA" pe bani grei candidati pentru posturi-cheie .

Pe piata romaneasca de forta de munca isi fac din ce in ce mai simtita prezenta agentiile straine de recrutare. Obiectivul lor sunt A"geniileA", iar A"marfaA" se livreaza in special companiilor multinationale, pentru departamentele din tarile de origine. Ca si in cazul agentiilor simple de recrutare, si acestea percep taxe pentru serviciul respectiv de la firmele care cauta angajati. Diferenta consta insa in valoarea comisionului.

O agentie straina de head-hunting cu sediul in Romania percepe o taxa de aproximativ 10.000 de euro/ recrutare pentru un post de conducere. In cazul recrutarilor de pe piata fortei de munca din UE sau alte state dezvoltate, aceeasi agentie percepe 15.000 sau 20.000 de euro/recrutare. Aceste firme fac recrutari mai putine - trei, patru sau cinci intr-o luna, aproximativ 50 pe an -, iar procesul este unul de durata, de la trei luni pana la un an sau chiar un an si jumatate, avand in vedere posturile pentru care sunt solicitati angajatii.

Metode de recrutare

Agentia face primele propuneri pentru un anumit candidat si ia legatura cu firma angajatoare pentru a se pune de acord in privinta potentialului client. In unele cazuri, compania ii propune firmei de recrutare sa contacteze o alta persoana, din cadrul unei firme concurente, cunoscuta de ambele parti, care sa fie convinsa sa accepte un loc de munca. Bineinteles, este foarte greu sa convingi pe cineva sa primeasca un alt job in cadrul unei alte companii, atata timp cat se declara foarte multumit de postul pe care il detine in acel moment.

Principala metoda de A"ademenireA" consta in oferirea unui salariu mai mare, prima de instalare sau alte avantaje materiale. Pentru aceasta categorie de angajati (top-management) nu se aplica niciodata metode de testare sau completarea unui CV, mergandu-se practic numai pe referinte si informatii culese de catre consultantii agentiei.

Se prefera barbatii in posturi de conducere

Potrivit studiilor, cele mai mari salarii sunt in domeniul bancar, presedintii si vicepresedintii, care castiga aproximativ 20.000 de euro net/luna, iar daca ne referim la venituri obtinute din afaceri, exista peste 14.000 de romani care obtin lunar chiar si 100.000 de euro. Pentru posturile de conducere, firmele prefera in general barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani. Una dintre cele mai active agentii de recrutare straine este Alexander Hughes International. A"Pana anul trecut, intr-un interval de 14 ani, am recrutat clienti pentru zece firme romanesti si un numar mult mai mare pentru companii straine multinationaleA", ne-a declarat George Butunoiu, Managing Partner.

Pana acum, marile firme romanesti preferau sa angajeze in posturile de conducere cetateni straini, tendinta manifestata si de companiile din afara prezente pe piata romaneasca. In ultimul timp, societatile de prestigiu autohtone prefera romani la categoria top-management. Sunt mai putin blazati, au o dorinta mai mare de afirmare si, nu in ultimul rand, A"costaA" mai putin. Tendinta se manifesta si la companiile straine.

Pretentii mari

In Romania nu exista deocamdata foarte multe investitii straine importante. Odata ce numarul acestora va creste, cu siguranta si concurenta va fi mai mare, spun specialistii. In ceea ce priveste nivelul de salarizare, trebuie mentionat faptul ca au existat cazuri in care aplicantii nu au acceptat angajari pentru pozitii de director financiar, director de resurse umane sau avocat intr-o firma de prestigiu, unde remuneratia se ridica la 7.000 de euro/luna. Totodata, nici unii specialisti in domeniul informaticii nu au fost de acord cu salarii de 3.000 de euro pentru posturi de manageri IT, cu toate ca ofertele angajatorilor includeau, pe langa veniturile salariale, si un pachet de beneficii care depasea, in unele cazuri, valoarea remuneratiei.

Saptamana Financiara