Vezi cat de avantajos este sa-ti negociezi salariul in euro

Marti, 14 Iunie 2011, ora 12:19
2020 citiri
Vezi cat de avantajos este sa-ti negociezi salariul in euro

Chiar daca multi angajatori inca isi tenteaza personalul cu salarii in euro, experienta ultimilor ani arata ca acestia nu doar ca nu tin pasul cu cursul valutar, dar mai efectueaza si reduceri salariale.

In plina crestere economica, negocierea salariului in euro era foarte la moda, relateaza Gandul. In prezent, angajatii nu pot decat sa faca calcule pentru a vedea echivalentul in moneda europeana al salariului si compara cifrele cu cele din anii trecuti.

Multe siteuri de recrutare continua sa specifice salariile in euro, insa la angajare nu se pune problema unei astfel de negocieri.

Cum a aratat fluctuatia leului fata de euro in ultimii ani? Cursul mediu in 2007 a fost de 3,33 lei/euro, iar in 2008 a urcat la 3,68 lei/euro. In 2009, cursul a ajuns la 4,23 lei/euro, pentru ca in 2010 sa coboare la 4,2 lei/euro.

"Salariul in lei a devenit o practica generala, in special datorita relativei stabilitati a cursului euro/leu. Variatiile care apar sunt mult mai mici decat in urma cu 4-5 ani si sunt acceptate de angajati", a declarat Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul companiei de resurse umane APT.

Statisticile bancii centrale pe 2010 arata ca diferenta intre luna cu cel mai tare leu (martie - 4,0879 lei/euro) si luna cu cel mai puternic euro (noiembrie - 4,2931 lei/euro), este de 20 de bani. Acest lucru inseamna ca un salariu de 500 de euro, ar fi fost in noiembrie cu aproximativ 100 de lei mai mare decat in martie.

Plata in euro nu are baza legala

Din punct de vedere legal, un angajat din Romania nu poate primi salariul in euro deoarece in contractul de munca este prevazut clar ca plata se face in lei.

Singura varianta este primirea salariului in lei si convertirea ulterioara a sumei in euro prin transfer bancar.

O alta practica intalnita este negocierea salariilor in lei si a bonusurilor in euro sau dolari.

Conform specialistilor din firmele de recrutare, negocierea salariului in euro nu este o garantie ca aacesta va creste.

#curs valutar, #negociere, #negociere salariu, #salariu euro , #Resurse umane