Cum planifici corect o schimbare de cariera

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:32
4464 citiri
Cum planifici corect o schimbare de cariera
Sursa foto: Shutterstock

De-a lungul carierei, multi dintre noi traversam etape in care dorim sa schimbam locul de munca si chiar domeniul de lucru. Ideal este ca, atunci cand ajungi in astfel de situatii, sa ai un plan deja pregatit. Sa iti creionezi, macar in minte, o strategie clara, astfel incat sa te asiguri ca decizia pe care o iei este cea potrivita.

In continuare, iti prezentam cativa pasi pe care merita sa ii analizezi si sa ii pui in practica:

Cand este momentul potrivit sa faci o schimbare

De regula, exista cateva semnale de alarma care te vor anunta ca este timpul potrivit pentru schimbare. Aceste semnale pot fi:

  • Sentimentul de plafonare, jobul actual nu iti mai ofera nicio posibilitate de dezvoltare;
  • Sarcinile pe care le desfasori nu iti plac;
  • Performantele scazute;
  • Suprasolicitarea;
  • Firma la care lucrezi a intrat in faliment, sau profesia ta dispare odata cu evolutia tehnologiei.

Toate acestea sunt indicii care te anunta ca este timpul potrivit pentru a-ti alege un nou loc de munca.

Evalueaza motivele reale pentru care vrei sa iti schimbi jobul

Asa cum ai observat, dorinta de a schimba locul de munca vine cu urmare a unor nevoi mai mult sau mai putin constiente si care difera de la o persoana la alta. Ideal este ca noul job sa iti implineasca aceste nevoi.

De aceea, inainte de a spune "Da" primei oferte care iti iese in cale, analizeaza situatia actuala, clarifica motivele principale care te determina sa vrei un alt job.

Poate ca nu ti se mai potriveste mediul in care lucrezi acum, ai nevoie de un post mai bine platit, simti ca esti suprasolicitat. In functie de aceste argumente, stii si ce asteptari ai de la noul job si vezi in ce masura acestea sunt realiste.

Actualizeaza-ti CV-ul si pregateste-l pentru evaluari si interviuri

Felul in care te prezinti este la fel de important ca experienta, cunostintele si aptitudinile pe care le ai. De aceea, CV-ul tau trebuie sa fie impecabil, iar informatiile din el sa fie relevante pentru noul tau obiectiv.

Poti alege modelul de CV Europass daca iti doresti un CV ordonat, clar si suficient de concis pentru cel care il citeste.

Scrie apoi realizarile si toate abilitatile dobandite in ultimul an, analizeaza informatiile deja existente si observa daca ele sunt relevante pentru jobul pe care ti-l doresti. Daca nu te ajuta in actuala cautare, le poti elimina.

Cerceteaza

Urmatorul pas este sa gasesti canalele, directiile concrete care ti-ar putea oferi un loc de munca asemanator cu cel dorit.

Daca nu ai deja pregatita o recomandare, urmatoarele idei te-ar putea ghida in directia potrivita:

  • Incarca CV-ul tau pe cele mai cunoscute site-uri dedicate recrutarilor si aplica pentru ofertele cele mai apropiate viziunii tale;
  • Fa o lista cu firmele, companiile unde ti-ar placea sa lucrezi, apoi trimite CV-ul tau managerilor sau persoanelor de contact din departamentul de resurse umane;
  • Intreaba-ti prietenii, cunostintele daca in firma la care lucreaza nu sunt cumva posturi libere in domeniul tau;
  • Mergi la targuri si evenimente dedicate recrutarilor.

Fii pregatit pentru mai multe tipuri de interviuri

Daca, acum cativa ani, interviurile se tineau doar one-on-one, astazi poti fi surprins ca, in functie de cerinte, sa discuti cu angajatorul pe Skype sau la o cafea.

Poti avea interviul telefonic, la distanta sau tip panel (similar interviului clasic, doar ca vor fi prezenti doi sau mai multi intervievatori).

Exista multe metode prin care poate fi tinut un interviu, important este sa fii pregatit, sa ai mai multe viziuni si sa fii deschis noilor variante.

Chiar daca ne pot scoate din zona de confort, schimbarile de cariera sunt benefice, mai ales atunci cand au la baza nevoia de dezvoltare, evolutie si o serie de argumente clare, realiste, constiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sfaturi schimbare loc munca, #sfaturi angajare, #sfaturi schimbare profesionala , #Site joburi