10 greseli fatale pentru interviul de angajare

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 22:01
6960 citiri
10 greseli fatale pentru interviul de angajare

Daca ai ajuns pana la punctul in care ai programat un interviu de angajare, trebuie sa intelegi ce presupune cu adevarat obtinerea unui job si care sunt elementele-cheie de care ai nevoie. Acum nu este momentul sa te relaxezi, gandindu-te ca ai fost selectat totusi dintre sutele sau chiar miile de aplicanti. Desi CV-ul bine pus la punct te-a ajutat sa ajungi aici, acum vei avea nevoie de abilitati puternice de comunicare pentru a obtine oferta dorita.

Exista multe articole si resurse care te invata cum sa obtii un job, dar poate ca mai important este sa stii exact ce greseli sa eviti si care sunt gafele pe care le poti face in cadrul unui interviu de angajare si care te pot costa slujba, scrie quintcareers.com.

Inainte de a ajunge la cele 10 cai de a esua la un interviu, iata o trecere in revista rapida a celor trei componente ale unui interviu de angajare - toate fiind vitale pentru succesul tau:

* Atitudinea nonverbala. De la strangerea de mana initiala pana la postura, zambet, contactul vizual din timpul interviului, felul in care te prezinti nonverbal, toate joaca un rol esential in perceptia intervievatorului asupra interesului si entuziasmului tau. Pentru o mai buna intelegere a comportamentului nonverbal in timpul unui interviu, citeste care sunt secretele nespuse ale interviului pentru un job.

* Personalitate/Atitudine. Ai fi surprins sa afli cat de multi candidati sunt perceputi ca fiind neprietenosi, atotcunoscatori si aroganti. Scopul tau este sa afisezi o personalitate calda si o atitudine pozitiva.

* Raspunsurile si intrebarile. Miezul oricarui interviu de angajare este reprezentat de calitatea raspunsurilor candidatului. Cercetarea si pregatirea sunt esentiale. Tine minte sa pui cel putin cateva intrebari in timpul interviului, pentru a-ti exprima interesul fata de job si fata de angajator.

Cele 10 greseli fatale pentru interviul de angajare:

1. Intarzierea. Doar un accident sau un act divin ar trebui sa te impiedice sa ajungi la timp la interviu. Cand este posibil, fa drumul pana la locatia respectiva cu cateva zile inainte. Ia-ti mai mult timp, ca marja de eroare, si planuieste sa ajungi cu 10-15 minute inainte.

2. Lipsa de ingrijire. Sa apari la interviu imbracat nepotrivit sau cu parul nepieptanat sau mirosind urat este complet inacceptabil. Fie ca-ti place sau nu, felul in care arati joaca un rol major in stabilirea unei prime impresii puternice.

3. Contact vizual limitat. Candidatii cu experienta limitata pot intampina dificultati in a mentine un contact vizual puternic pe parcursul interviului, insa acesta este cheia. Daca te simti ciudat sa il fixezi pe intervievator cu privirea, uita-te spre nasul acestuia. Daca la interviul tau participa mai multi intervievatori, mentine contactul vizual cu toti acestia, pe masura ce le raspunzi la intrebari.

4. Informare deficitara asupra companiei. Este intotdeauna inacceptabil sa nu fi cercetat tot ce se poate despre potentialul angajator, inainte de interviu, precum este si tacerea care se va asterne cand nu vei putea raspunde la o intrebare legata de motivele pentru care vrei sa lucrezi pentru compania respectiva. In plus, cum stii ca vrei sa lucrezi pentru o organizatie daca nu stii nimic despre aceasta?

5. Continut slab: raspunsuri incomplete sau scurte. Probabil ca cea mai frecventa problema cu care se confrunta candidatii la interviurile de angajare este reprezentata de raspunsurile extrem de scurte. Poti rezolva aceasta problema anticipand intrebarile si dezvoltand raspunsurile dinainte.

6. Incapacitatea de a arata nivelul potrivit de entuziasm. Vei avea probleme daca nu zambesti suficient, daca pari plictisit sau dezinteresat, daca ai un nivel scazut de energie sau daca esti rece, distant sau neprietenos. Concentreaza-te sa-ti mentii un nivel de energie crescut, captand intervievatorul si zambind cand este cazul.

7. Sa pari disperat dupa job - sau dupa orice job. Este un adevar nefericit al interviurilor, insa candidatii care par cei mai disperati dupa jobul respectiv - indiferent de situatia reala - sunt cei care au cele mai putine sanse de a-l primi. Chiar daca esti dispus sa faci orice pentru slujba respectiva, scopul tau este sa pari calm si increzator.

8. Sa pari nesigur cu privire la jobul pe care il vrei. Aceasta greseala este tipica celor tineri si entry-level, care sunt deseori nesiguri de slujba pe care o cauta. Din nou, sa cercetezi carierele si joburile existente te poate ajuta sa identifici jobul potrivit pentru aptitudinile, experienta si interesele tale.

9. Sa iti vorbesti de rau fosti sefi, colegi sau angajatori. Chiar daca fostul sef sau fosta companie este foarte cunoscuta pentru incompetenta sau orice alta problema, interviul pentru job nu este momentul potrivit de a-ti exprima furia sau dezgustul. Candidatii care se plang sunt imediat etichetati si nimeni nu vrea sa angajeze un asemenea om.

10. Nu pui intrebari. Multe dintre interviuri se termina atunci cand intervievatorul il intreaba pe candidat daca are intrebari. Daca nu pui cel putin o intrebare relevanta, vei lasa impresia ca esti dezinteresat sau lenes. De fapt, daca ai cercetat suficient de mult, ar trebui sa ai mai multe intrebari decat timp sa le pui.

Exista si alte comportamente care nu au ajuns in top 10, dar pe care ar trebui, de asemenea, sa le eviti daca vrei sa ai sanse sa obtii jobul:

* Obiceiurile proaste sau ciudate (sa bati cu degetele pe masa, sa-ti pocnesti degetele, sa-ti atingi fata sau parul etc.)

* Sa faci pauze lungi intre intrebarea care ti se pune si raspunsul pe care il dai

* Umplerea pauzelor cu ah, pai, uf, stiti dvs etc.

* Postura prea relaxata sau prea incordata

* Stangere de mana prea moale

* Mesteci guma de mestecat

* Nu-ti inchizi telefonul sau, si mai rau, raspunzi la apeluri

* Te certi cu intervievatorul

* Tratezi nepotrivit angajatii companiei (secretara sau alti angajati)

* Aduci un prieten sau un parinte cu tine la interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajat, #angajator, #cariera, #greseli, #interviu, #job, #manager , #Stiri Locuri de munca