10 lucruri care iti pot asigura concedierea

Joi, 13 August 2009, ora 22:56
1886 citiri
10 lucruri care iti pot asigura concedierea

Dupa ce petreci saptamani – sau chiar luni de zile – cautand neincetat jobul perfect, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa fii fortat sa te intorci pe piata de munca, in aproape orice conditii. Totusi, cativa pasi gresiti si poti avea sanse sa calci stramb inainte de primul salariu.

Daca vrei sa-ti garantezi locul in randul somerilor, incearca una dintre urmatoarele miscari:

1.    Nu te deranjezi sa inveti ceea ce este asteptat de la tine.

Fa-ti putin timp sa stai de vorba cu managerul tau si sa te asiguri ca intelegi exact ceea ce presupune jobul tau, termenele-limita si orice reguli relevante ale departamentului. Acest lucru va elimina ambiguitatea si te va lamuri in ceea ce priveste masurarea performantelor, scrie CareerBuilder.com.

2.    Inveti sa spui “Acest lucru nu face parte din atributiile mele” si o folosesti in mod frecvent.

Toata lumea are nevoie sa-si stabileasca niste limite, dar daca faci doar strictul necesar, ceea ce unii ar putea considera un minim de munca, vei transmite ca esti interesat doar de salariu si nu de binele companiei. Mai devreme sau mai tarziu, seful tau va cauta pe cineva dispus sa faca mai multe si sa aiba initiativa.

3.    Te aprovizionezi din bunurile companiei.

Si daca tot vrei sa profiti de rechizitele firmei, fa si cateva comisioane personale, folosind masina companiei sau deconteaza-ti transporturile personale. Sa furi de la compania la care lucrezi este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti asigura plecarea imediata.

4.    Abuzezi de tehnologia companiei.

Crezi ca seful tau nu va observa ca petreci mai mult timp vorbind pe internet cu prietenii decat lucrand? Mai gandeste-te. Multe dintre companii monitorizeaza e-mail-urile si activitatile online ale angajatilor – iar asta include si tot ce faci de pe laptopul de serviciu dupa orele de lucru. Nu folosi niciodata computerul de serviciu pentru ceva ilegal sau, in general, orice ai vrea sa ramana personal.

5.    Te plangi de jobul tau oricui te asculta.

Fie ca salariul e mic, munca e groaznica sau crezi ca seful tau este insuportabil, ai grija cine te aude cand te plangi. Daca ajunge la urechile sefului, ai mari sanse sa-ti curme suferinta intr-un mod pe care este posibil sa nu ti-l doresti.


6.    Uiti de munca in echipa – tu esti numarul 1.

Nimeni nu vrea sa lucreze cu un angajat arogant, care fura ideile altora sau cu un individ care isi pune colegii la pamant. Daca iti ajuti colegii nu ai nimic de pierdut si, in plus, este una dintre cele mai inteligente miscari pe care le poti face. Angajatii care stiu sa se faca placuti avanseaza mai usor in cariera, iar un ajutor suplimentar din partea colegilor iti poate prinde bine oricand.

7.    Iti aduci viata personala la birou.

Este inevitabil ca problemele personale sa apara candva, in timp ce lucrezi. Dar tine minte ca birourile in care lucreaza mai multi oameni nu sunt cele mai private spatii si toata lumea te poate auzi – iar tu ii vei deranja pe toti – cand iti faci o programare la coafor sau cand iti stabilesti diverse alte planuri personale. Pastreaza-ti aranjamentele personale pentru serile libere sau pentru weekend-urile in care nu lucrezi.

8.    Iti scurtezi, in mod constant, zilele de lucru.

Vrei sa-i arati sefului cat de putin iti pasa de jobul sau de cariera ta? Atunci vino la birou cat mai tarziu si pleaca mai devreme, in mod regulat. Pana la urma, daca nu esti capabil sa respecti programul de lucru, cum poate seful tau sa-ti incredinteze diverse responsabilitati?

9.    Interpreteaza termenele-limita ca pe simple recomandari.

Cand iti amani treaba, toata lumea are de suferit intr-un fel sau altul. Termenele-limita pe care nu le respecti te vor pune intr-o lumina proasta atat pe tine, cat si pe seful tau. Astfel vei incetini treaba si celorlalti participanti la proiect, din moment ce acestia nu-si pot termina treaba inainte sa ti-o termini tu pe a ta.

10.    Esti ahtiat dupa barfe.

Desi nu poti evita complet barfele de la locul de munca, nu te arunca cu capul inainte cand vine vorba de imprastierea lor. Gandeste-te: Chiar vrei ca zvonurile rautacioase sau neadevarate sa para ca au pornit de la tine? Si retine: Cateva beri nu reprezinta o scuza pentru lipsa de discretie.

#concediere job cariera companie , #Stiri Locuri de munca