10 lucruri pe care sa le omiti in CV

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 15:33
3393 citiri
10 lucruri pe care sa le omiti in CV

Cei care isi cauta un job isi fac singuri un deserviciu atunci cand trimit CV-uri care contin prea multa informatie. Angajatorii nu au timpul si nici rabdarea sa caute printre informatiile irelevante, precum hobby-uri, interese sau cati copii ai. Limiteaza-te la ce este esential si va fi suficient.

Iata 10 lucruri pe care sa nu le incluzi in CV si de ce:

1. Fotografia ta

De ce sa nu o incluzi: Daca anuntul de angajare nu iti cere o fotografie in mod deosebit (foarte putine joburi o necesita), nu o include doar pentru ca nu ai nimic de pierdut. Nu numai ca infatisarea ta este irelevanta pentru potentialul angajator, dar ii pui si pe acestia intr-o situatie incomoda.

Daca au o fotografie cu tine si nu te angajeaza, este posibil sa aiba parte ulterior de o acuzatie de discriminare. In cele mai multe cazuri, iti vor da CV-ul la o parte fara sa se uite peste el, pentru a evita orice problema in viitor, afirma CareerBuilder.

2. Interese si hobby-uri

De ce sa nu le incluzi: Daca interesele si hobby-urile tale nu au nici o legatura cu jobul pentru care aplici, nu ai nici un motiv sa le incluzi in CV. Daca vrei sa arati cum pasiunea ta pentru arta ar fi un atuu pentru o pozitie de design grafic, asta e altceva.

Insa daca ii spui angajatorului ca adori parapanta in cadrul unei aplicari pentru un job de contabil, este ceva total irelevant. In general, este indicat sa faci conexiuni logice intre hobby-uri si job in scrisoarea de intentie. Si mai bine, pastreaza aceste explicatii pentru interviu, atunci cand esti intrebat ce iti place sa faci in timpul liber.

3. Greselile gramaticale

De ce sa nu le incluzi: Cei mai multi angajatori presupun ca daca ti se pare normal sa-ti trimiti CV-ul cu greseli de limba, vei avea acelasi comportament delasator si fata de munca. Verifica-ti CV-ul si, pentru a te asigura ca nu ti-a scapat nimic, roaga si pe altcineva sa-l citeasca inainte sa-l trimiti angajatorului.

4. Atributele personale

De ce sa nu le incluzi: In mod asemanator cu atasarea fotografiei la CV, inaltimea, greutatea, varsta, rasa sau religia sunt toate neimportante pentru angajator. Desi este ilegal sa discrimineze aplicantii pe baza acestor factori, unii o vor face oricum. Pastreaza doar informatiile pertinente din CV si totul va fi in regula.

5. Recomandarile

De ce sa nu le incluzi: Multi aplicanti inca mai includ recomandarile in CV sau includ un rand in care scrie “Recomandarile sunt disponibile la cerere.” Aceasta strategie nu este la fel de eficienta cum era in trecut. Jack Harsh, profesor la University of Richmond Robins School of Business, spune ca, atunci cand primeste un CV cu recomandari atasate, nu le confera nici o valoare.

“Acestea sunt rareori specifice rolului pe care il cauta compania mea si nu sunt importante in vederea calificarilor sau a trasaturilor candidatilor de succes,” spune acesta. Asteapta sa aduci vorba de recomandari pana in momentul in care iti sunt cerute.

6. Detaliile marunte

De ce sa nu le incluzi: Managerii angajatori nu trebuie sa stie detaliile fiecarei sarcini pe care ai avut-o vreodata. Este pur si simplu prea multa informatie si, in cea mai mare parte a timpului, jumatatea din aceasta informatie este irelevanta. Angajatorii vor sa observe de la prima privire ca esti un candidat excelent, asa ca alege acele detalii care sunt cele mai relevante pentru jobul respectiv si omite restul.

7. Informatiile false

De ce sa nu le incluzi: Absolut nimeni nu vrea sa angajeze un mincinos. Nu spune ca ai terminat un master daca esti doar absolvent de facultate; nu spune ca esti angajat in prezent daca tocmai ai fost concediat; nu spune ca ai avut salarii cu 20% mai mari decat in realitate. Tot ce spui angajatorului poate fi verificat, asa ca fii corect de la inceput.

8. Lucrurile nepotrivite

De ce sa nu le incluzi: Nimeni nu vrea sa se uite pe un CV scris pe hartie fluorescenta, cu fonturi ciudate sau alte simboluri. In mod asemanator, linku-rile spre site-urile personale, site-urile cu fotografii sau adresele de e-mail bizare pot sa fie, de asemenea, omise. Angajatorii nu sunt nerabdatori sa raspunda cuiva care are adresa petrecaretu@email.com.

9. Negativitatea

De ce sa nu o incluzi: Niciodata sa nu pui ceva negativ in CV. Nu include motivele pentru parasirea joburilor. Daca ai ramas fara job din cauza disponibilizarilor sau pentru ca ai fost concediat, de exemplu, mentioneaza doar daca esti intrebat. Sa nu scrii niciodata nimic rau despre fostul angajator. Nu explica golurile din CV spunand ca ai facut puscarie. Pastreaza un ton pozitiv in CV.

10. Un obiectiv egoist

De ce sa nu il incluzi: Angajatorii incearca sa afle daca esti potrivit sau nu pentru organizatiile lor, asa ca tot ce este in CV ar trebui sa sublinieze experienta ta. Angajatorii ar prefera sa vada o enumerare a calificarilor tale, care demonstreaza realizarile si istoricul profesional, decat sa vada un obiectiv precum “Pentru a castiga experienta in...”

#CV omis cariera job interviu angajare greseala companie candidat , #Stiri Locuri de munca