10 modalitati de a lucra cu sefii dificili

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 06:39
4003 citiri
10 modalitati de a lucra cu sefii dificili

Ai simtit vreodata ca seful tau se comporta ca un copil? Unul care incepe sa arunce cu e la indemana sau care devine un mielusel ratacit atunci cand se simte coplesit?

Asemenea comportament reprezinta regresia. Astfel de sefi se comporta precum copiii care te imping si te trag de par in curtea scolii sau ca cei neajutorati, speriati sa dea dovada de cea mai mica urma de incompetenta. Pot sa fie incapatanati, speriati, plini de nevoi sau sa aiba temeri irationale. Si iti pot consuma toata ziua de lucru, nemaivorbind de faptul ca poti afecta productivitatea si profitul.

O economie care scartaie, presiunea de la locul de munca si stresul amplifica mereu comportamentul sefilor care se simt nepregatiti. Cu totii suntem oameni, iar in spatele fatadei profesionale a sefului se afla deseori un copil mai mare, care nu-si poate modula puterea.

Cand seful tau cade prada unor astfel de comportamente, poti apela la tehnici parentale pentru a-i face fata. Identificand motivele copilaresti care stau in spatele actiunilor sefului sau colegului tau, poti gestiona mai bine chiar si cele mai dificile situatii.

1.    Comunica

Comunica frecvent, deschis si sincer. La munca, stai in preajma obiectivelor sefului tai si nu concentrat pe proiectele tale preferate, astfel incat munca ta sa ramana fidela lucrurilor critice pentru management.

Deschizand curajos dialogul, vei evita, de asemenea, posibilitatea de a crea reactii fals negative. Ar putea exista si alti factori care contribuie la un e-mail ignorat sau la un raspuns mai putin prietenos, precum un termen-limita urgent sau presiune din partea sefului.

2.    Anticipeaza

Stai cu ochii cascati la probleme si pregateste solutii. Ofera raspunsuri; nu amplifca lucrurile daca vrei sa eviti declansarea unui comportament nedorit. Seful tau vrea sa imparta cat mai multe responsabilitati cu angajatii sai... atata vreme cat procesul este lipsit de griji. Invata cand sa stai deoparte atunci cand anticipezi ca lucrurile sunt pe cale sa se intrautateasca din punct de vedere comportamental.

3.    Razi

Foloseste umorul, care are darul de a elimina tensiunea, pentru a sparge gheata. Rasul ajuta la crearea legaturilor si ne reaminteste de scopul principal: sa lucram impreuna, constructiv. Putem si ar trebui sa realizam impreuna lucruri mari, prin munca in echipa, in timp ce ne si simtim bine.

4.    Gestioneaza

Permite-ti sa iesi in evidenta, fiind cel care rezolva problemele si colaboreaza cu toata lumea. Ai putea sa fii o sursa de energie pozitiva pentru seful tau, dar si pentru colegi si echipa. O parte din acest lucru presupune si stabilirea unor limite comportamentale. Deseori, sefii descrisi mai sus nu sunt constienti de efectele actiunilor lor. Poti influenta aceste actiuni, iar abilitatile tale vor fi transferabile oricarui job.

Sfaturi avansate pentru imblanzirea sefului:

Iata cateva indrumari specifice legate de imblanzirea sefilor cu comportamente de regresie si cum poti “umaniza” locul de munca. Cu alte cuvinte, cum poti stabili un mediu impacat si productiv pentru toata lumea. Incearca urmatoarele tehnici “parentale”:

5.    Nu raspunde cu aceeasi moneda

Daca raspunzi cu acelasi comportament copilaresc, nu vei ajunge nicaieri. Evita tentatia de a castiga batalia si pierde razboiul. In schimb, calm si concis, spune-i sefului cum te-au afectat actiunile sale. Foloseste mai mult “eu” in loc de “dumneavoastra”, pentru a evita o reactie defensiva.

6.    Incurajeaza comportamentul pozitiv

Cand sefii isi lasa deopate cele mai groaznice comportamente, raspunde-le cu multumire si explica-le cum acest comportament te inspira sa dai tot ce ai. Laudand actiunile pozitive reusesti cel mai bine sa conservi un comportament mai bun. In timp, seful tau va imbina stilul de management imbunatatit cu moralul si rezultatele mai bune ale angajatilor. Retine, daca are si seful tau ce sa obtina din asta, poti influenta schimbarea.

7.    Invata care este momentul potrivit

Sincronizarea poate insemna totul, mai ales cand vine vorba de comportamentele copilaresti sau tiranice. Invata care este cel mai bun moment al zilei pentru a-ti aborda seful si studiaza-i tiparele, starile de spirit, “butoanele” si planuieste-ti astfel interactiunile. Acest lucru poate face diferenta intre un “da” placut si un “nu” irevocabil. Daca anticipezi problemele cu solutii proactive, devii astfel indispensabil.

8.    Fii un model demn de urmat

Afiseaza cele mai inalte standarde morale si radiaza de energie pozitiva. Mentine un echilibru si abordeaza fiecare criza (reala sau imaginara) in mod rational. Seful tau are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, iar tu poti deveni vocea ratiunii si poti calma apele atunci cand este nevoie.

9.    Ambaleaza frumos informatia

Astfel de sefi pot genera frustrari cand nu sunt atenti sau nu sunt disponibili. Acestia nu se pot concentra pe treburile importante si se lasa intrerupti de e-mail-uri, sms-uri, telefoane si colegi.
Asigura-te ca ai inteles care este modalitatea ideala de comunicare pentru seful tau; ambaleaza-ti munca intr-o forma atragatoare; si concepe-ti prezentarile astfel incat sa fie interactive si captivante. Fa-ti proiectele irezistibile in fata sefului tau.

10.    Stabileste limitele

Spune-i sefului, intre patru ochi, atunci cand intrece masura, dar fa-o cu tact. Tine conversatia concentrata pe ce este esential. Daca managerul tau este rautacios in mod intentionat, asta este o alta problema care necesita o atentie deosebita. Daca dupa eforturi repetate de a coopera cu seful tau tot nu reusesti, poate ca ti-ar fi mai bine daca ai incerca in alta parte. Tu stabilesti cat poti sa induri.

#sef dificil job cariera profesie companie angajat angajator , #Stiri Locuri de munca