10 sfaturi despre angajare in 2010

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 11:46
3006 citiri
10 sfaturi despre angajare in 2010

In 2010, incearca sa privesti dincolo de criza economica. Indiferent de starea pietei de munca, vor exista intotdeauna companii dornice sa angajeze noi oameni. Pregateste-te cat poti de bine si profita de aceasta oportunitate.

Daca vrei sa stii cum sa te faci observat si cum sa gasesti jobul visurilor tale in 2010, tine cont de urmatoarele indrumari.

Fii gata de actiune. 

Indiferent de planurile tale de viitor, trebuie sa fii mereu pregatit, gata de actiune. Asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie pentru a incepe cautarile de succes. Actualizeaza-ti CV-ul, pregateste o poveste clara, care sa spuna de ce esti gata pentru o noua oportunitate, si gandeste-te pe cine vrei sa treci la persoanele de referinta.

Incepe sa te pregatesti psihic si emotional pentru schimbare, astfel incat sa nu te ia nimic prin surprindere.

Nu ignora problemele. 

Chiar si in conditii economice mai blande decat in prezent, oamenii sunt de parere ca e mai sigur sa ramai la locul de munca actual decat sa risti, acceptand o pozitie intr-o alta companie – si deseori este.

Insa nu ignora lucrurile atunci cand nu merg bine. Uneori, nu va fi totul bine. Chiar si in cele mai bune vremuri, companiile sufera fuziuni, vanzari, cumparari etc. – actiuni care lasa uneori sute sau mii de oameni fara un loc de munca. Fii prudent si mereu atent la conditia firmei pentru care lucrezi; casca ochii si urechile, caci poate veni vremea sa mergi mai departe spre un alt job.

Cunoaste-te pe tine insuti. 

Pe masura ce inaintezi in varsta si viata si dorintele ti se schimba, la fel se intampla si cu obiectivele profesionale. Afla ce te face cu adevarat fericit. Vrei sa ai putere la locul de munca? Un program flexibil? Vrei sa stii ca eforturile tale vor fi rasplatite intr-o buna zi?

Gandeste-te ce anume vrei de la cariera ta si ce pasi sunt necesari pentru a-ti atinge scopul. Ai grija ca asteptarile tale sa fie realiste, dar nu uita ca cele mai multe visuri profesionale iti sunt la indemana.

Paseste in afara zonei tale de confort. 

Nu ne place sa recunoastem ca nu avem toate raspunsurile si nu ne simtim mereu confortabil sa cerem ajutorul altcuiva. Sa ceri sfaturi si sprijin este baza networking-ului si cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand iti cauti de lucru.

Urmatoarea ta oportunitate poate veni prin intermediul unei calatorii sau a unei intalniri intamplatoare cu un fost sef, coleg, vecin, recruiter sau amic... dar nu vei afla niciodata nimic de la acestia daca nu le spui ceea ce cauti. Trebuie sa prinzi curaj sa spui ceea ce iti doresti, in loc sa regreti mai tarziu ca nu ai facut-o.

Fa-ti timp pentru cautarea unui job. 

Succesul in orice domeniu necesita antrenament si multa munca. Daca incerci sa avansezi in cariera, trebuie sa investesti timp si energie, iar asta dureaza. Stabileste-ti obiectivele si calculeaza cat timp iti trebuie pentru a le atinge. Fa-ti timp, in fiecare zi, pentru a lucra la ce este important pentru tine.

Concentreaza-te pe CV.

Multe dintre CV-uri sunt destul de banale si lipsite de ceva relevant – titluri, sarcini, realizari si educatie. Angajatorii vor sa vada progres la capitolul “experienta”, evolutie a abilitatilor si a responsabilitatii si cum ai contribuit la dezvoltarea companiilor pentru care ai lucrat.

Asigura-te ca documentul tau include destul de multa substanta incat sa poti explica strategiile si tacticile de care ai fost responsabil, dar si zonele in care ai contribuit la schimbare. Nu trebuie sa fie prea lung sau detaliat, insa argumenteaza-ti orice succes cu fapte reale si cu exemple.

Conecteaza-te. 

Nu exista nici o profesie sau nici un domeniu care sa nu aiba o asociatie, un grup profesional, o comunitate online sau un fan club. Gaseste unul relevant pentru tine si adera la el. Fie care esti sau nu angajat, oportunitatile apar pentru ca esti inconjurat de oameni cu aceleasi teluri. Astfel, poti descoperi joburi ascunse, iti poti imbogati cunostintele si iti poti face noi relatii.

Vinde-te. 

Daca nu esti arogant, proibabil ca nu esti obsinuit sa vorbesti cu lipsa de modestie despre tine, atributele tale si momentele de glorie. Treci peste asta. Pentru a avansa in cariera sau pentru a gasi un nou job, trebuie sa echilibrezi umilitatea cu bravura.

Gaseste o modalitate de a trece peste orice disconfort atunci cand vorbesti despre tine si despre cat esti de grozav. Cel mai bun candidat este cel care chiar crede ca are ceva unic de oferit si care isi poate articula cuvintele clar, logic si cu incredere. Un manager angajator vrea sa se indragosteasca de tine. Da-i un motiv sa o faca.

Gandeste tintit. 

Nu incerca sa multumesti pe toata lumea, mai ales cand iti cauti de lucru. Nu vei fi bun la tot ce faci, asa ca nu te pacali singur. Da-ti seama exact ce vrei sa faci si unde – si cautata tintit oportunitatile care ti se potrivesc.

Nu participa la intruniri si nu socializa doar in speranta ca cealalta persoana te va ajuta sa-ti dai seama ce vrei sa faci. Responsabilitatea este a ta; fii tintit si specific cu privire la joburile pe care le vrei, abilitatile pe care le ai si companiile pentru care iti doresti sa lucrezi.

Pune-te pe treaba. 

Autoevaluarea este importanta, insa poate fi paralizanta. Ia-ti timpul necesar pentru introspectie, iar apoi creeaza-ti planul, insa nu lasa aceste activitati sa te intarzie din actiune. Vorbele sunt goale – iesi in lume si urmeaza pasii necesari pentru a-ti schimba si a-ti imbunatati cariera.

Sa fii proactiv in cariera ta inseamna ca ai acces la multe oportunitati la care nu ai visat vreodata si te va determina sa incepi anul 2010 cu dreptul!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare 2010 job companie cariera sfat CV , #Stiri Locuri de munca