4 atitudini ale liderului de succes

Luni, 27 Iulie 2009, ora 22:50
2320 citiri
4 atitudini ale liderului de succes

Te-ai gandit sa-ti incepi propria afacere? Incerci sa ajungi cat mai sus, in timp ce compania se lupta cu recesiunea? Cu alte cuvinte, vrei sa fii lider?

In spatele oricarui mare lider, la baza fiecarei povesti de succes, vei descoperi un cerc indispensabil de consultanti, mentori si colegi de incredere. Aceste grupuri vin in toate formele si marimile si pot fi gasite la fiecare nivel si in aproape toate sferele, atat profesionale, cat si personale. Ce au in comun aceste grupuri este o legatura unica, stransa si puternica.

Pentru a construi acest gen de relatie, exista patru atitudini care pot fi invatate si exersate si care te ajuta sa te dezvolti, financiar si personal, scrie CareerBuilder.com. Acestea sunt:

Generozitatea

Aceasta reprezinta fundamentul din care se desprind toate celelalte comportamente. Este un devotament spre sprijin reciproc, care incepe cu disponibilitatea de a impartasi cele mai profunde viziuni si idei cu cei din jur. Este promisiunea de a-i ajuta pe ceilalti sa reuseasca, prin orice mijloace la care ai acces.

Generozitatea indica sfarsitul izolarii, prin intredeschiderea unei usi spre un mediu demn de incredere, spre un “loc sigur”, precum il numeste Keith Ferrazzi, autor al “Who’s got your back” – acel tip de mediu care este necesar pentru crearea relatiilor in care alte mentalitati pot sa infloreasca.

Vulnerabilitatea

Vulnerabilitatea presupune sa lasi garda jos, astfel incat sa fie posibila intelegerea reciproca. Aici treci pragul spre un spatiu sigur, dupa ce apropierea si increderea au deschis usa. Relatia plina de generozitate va merge apoi spre o prietenie lipsita de frica, in care riscurile sunt asumate si invitatiile sunt oferite si altora.

Exprimarea sincera

Aceasta reprezinta libertatea de a fi complet sincer cu cei in care te increzi. Vulnerabilitatea croieste drumuri de feedback, astfel incat sa fii dispus sa-ti impartasesti sperantele si temerile. Iti permite sa incepi sa interpretezi constructiv, sa digeri informatia si sa raspunzi la ea.

Asumarea responsabilitatii

Se refera la respectarea promisiunilor facute celorlalti. Presupune sa oferi si sa primesti lucrurile care stau la baza schimbarii.
Adevarata cheie spre stabilirea unor relatii apropiate cu oamenii pe care ii consideri consultanti de incredere in cariera ta si in viata ta personala este modalitatea prin care aceste patru atitudini se intrepatrund.

Procesul incepe cu generozitatea. “Scoate” oamenii din tranditionala relatia tranzactionala “fac pentru tine daca faci pentru mine”. O atitudine activa, care ne permite sa-i ajutam pe ceilalti, ne ofera posibilitatea si permisiunea de a duce relatia la un nivel mai profund. Aceasta ne permite sa exploram apropierea, pana in momentul vulnerabilitatii si deschiderii fara de ceilalti.

Daca reusim sa realizam un loc sigur, un loc in care ne simtim suficient de protejati incat sa spunem cu sinceritate ce gandim si ce simtim, ne putem asuma riscuri si mai importante. Astfel, putem ajunge sa ne dedicam sprijinirii celorlalti si sa recunoastem meritele celor care ne ajuta sa ne atingem obiectivele.

Asumarea acestor riscuri ne poate ajuta sa construim mai mult decat simple prietenii – putem construi relatii stranse, pentru un viitor mai bun.

Acest proces este repetitiv: Cu cat oferi mai mult, cu atat mai departe ajungi si cu atat poti imparti mai mult cu ceilalti. Acest lucru iti intareste siguranta si iti ofera mai multa libertate de a fi vulnerabil si sincer – ceea ofera o deschidere relatiei. Increderea se construieste in timp, in etape, devenind mai profunda si mai puternica, pe masura ce atitudinile sunt din ce in ce mai sustinute.

Odata ce lucrezi la aceste patru atitudini, vei descoperi ca este o experienta cu adevarat inspirationala, spune Keith Ferrazzi. Fie ca lucrezi cu o echipa de vanzari experimentata, fie ca incerci sa construiesti o afacere de la zero, aceste relatii pe care le construiesti vor deveni mai importante decat simplele relatii de colegialitate. Acestea vor pune bazele unui grup de consultanti, de colegi de incredere.

Ferrazzi indeamna folosirea termenului de “egali”, cand ne referim la cei cu care lucram. Chiar daca unul dintre colegi are o autoritate organizationala clara – care vine odata cu functia si cu puterea de a lua decizii – fiecare membru functioneaza ca un “egal” respectat, care ofera idei creative, feedback sincer si critici bazate pe preocupari reale pentru interesul altora, dar si atentie la responsabilitati cu privire la obiectivele profesionale, la setarea acestora si, desigur, cu privire la rezultate. Fiecare membru are permisiunea libera, deschisa si plina de consideratie, sa apeleze la colegi atunci cand simte ca nu mai face fata.

Vrei sa ai mai mult succes in cariera si sa fii mai implinit? Atunci e cazul sa incepi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an, afectate de intensificarea competiţiei venite din partea producătorilor de dispozitive...
#cariera, #exprimare, #generozitate, #lider, #responsabilitate, #vulnerabilitate , #Stiri Locuri de munca