40 000 de concedieri in 2009, in industria de textile-pielarie

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 10:47
1882 citiri
40 000 de concedieri in 2009, in industria de textile-pielarie

Presedintele executiv al Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), Aurelientu Popescu, a declarat luni, la Constanta, ca numarul de angajati din industria de profil se va reduce cu aproape 20% in acest an, ceea ce reprezinta aproximativ 40.000 de persoane.

"Din informatiile pe care le avem, exista riscul ca numarul de salariati din industrie sa scada cu circa 15%-20%, ceea ce inseamna 40.000 de persoane", a declarat acesta, la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii Targului National de imbracaminte-incaltaminte CONFINTEX.

Popescu a precizat ca in acest an se va pastra trendul de scaderea inregistrat de industria de textile-pielarie in ultimii trei ani. "In ianuarie 2005, aveam 450.000 de angajati, iar in decembrie 2008 numarul acestora s-a redus la 298.400. Au fost disponibilizati peste 150.000 de oameni", a precizat Popescu. Principala cauza a acestor scaderi de personal este explicata prin faptul ca exporturile s-au redus, in ultimii trei ani, cu circa 30%.

Aurelientu Popescu a precizat ca nu toate sectoarele au fost afectate in mod egal de criza. "Merg inca foarte bine produsele pentru femei, care tin pasul cu moda", a subliniat acesta. De asemenea, a precizat ca si sectorul de incaltaminte merge bine. Din totalul de 30 de milioane produse anul trecut in Romania, 28,5 milioane au mers la export. Sunt insa foarte afectate sectoare precum imbracamintea pentru barbati, unde vanzarile au scazut masiv.

Popescu a precizat ca industria romaneasca de profil are inca atuuri. Printre acestea se numara faptul ca forta de munca este ieftina, ca salariile sunt mici si ca recentele disponibilizari i-au facut pe cei ramasi in bransa sa fie mai constiinciosi, "sa lucreze cu sufletul".

In opinia sa, sansa de supravietuire a industriei este sa vina cu produse noi si ieftine. in acest sens, presedintele executiv FEPAIUS a dat si o veste buna. "Preturile au inceput deja sa scada, cu 10%-15%. Veti vedea acest lucru atat la targul care va incepe miercuri, cat si in magazine", a conchis Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati, #concedieri, #pielarie, #salariati, #textile , #Stiri Locuri de munca