5 minciuni frecvente la locul de munca

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 22:28
3886 citiri
5 minciuni frecvente la locul de munca

Sa minti este gresit, nu? Asta ai invatat de mic, asa stii dintotdeauna. Sinceritatea este cea mai buna optiune, considera majoritatea oamenilor. Asta nu inseamna ca urmezi intotdeauna acest sfat.

Multi angajati apeleaza uneori la jumatatea de adevar sau la mici minciuni aparent inofensive, scrie careerbuilder.com.

Iata cateva dintre minciunile nesemnificative pe care le spune orice angajat, cel putin o data in cariera sa:

“Totul este sub control.”

Sefii vor sa vada ca angajatii detin controlul diverselor situatii. “Vino la mine cu solutii, nu cu probleme” este un cliseu, insa este adevarat pentru majoritatea angajatorilor. Astfel, este de inteles ca exista momente in care pierzi controlul si in care ai impresia ca esti pe cale sa clachezi.

Totusi, nu vrei sa pari incompetent sau dramatic. Fii sincer, fie sa este vorba de seful tau, de un coleg sau de oricine altcineva care te poate ajuta.

Explica faptul ca lucrezi la un proiect care nu pare sa se solutioneze precum ti-ai imaginat si ca ti-ar prinde bine putin mai mult timp, astfel incat sa poti gasi cea mai buna solutie de a readuce lucrurile pe drumul cel bun.

Gandeste-te la alternativa: Te comporti ca si cum totul merge ca uns, iar apoi se apropie deadline-ul si nu ai nimic de predat. Cum vei parea atunci?

“Placerea este de partea mea.”

Munca nu este intotdeauna distractie. Aceasta este o lectie pe care o invatam destul de repede, astfel incat suntem obisnuiti sa zambim cand ni se ofera noi sarcini pe care nu ni le dorim. Totusi, vrei sa fii sigur ca exista un echilibru intre entuziasm si disponibilitate si posibilele nemultumiri generate de sinceritate. Daca seful tau iti ofera un proiect care se preconizeaza a fi tortura pura, probabil ca nu te vei putea echiva.

Insa daca ti se ofera posibilitatea de a discuta ce iti place si ce isi displace la jobul tau, adu in discutie, cu tact, sarcinile care beneficiaza cel mai mult de abilitatile tale si cele care nu o fac. Asta nu inseamna ca vei scapa de toate sarcinile nedorite, dar nu vrei sa lasi impresia ca adori sa te ocupi de toate aceste proiecte – altfel, seful tau va crede ca le vrei cu adevarat si le va transforma in prioritati pentru jobul tau. Atunci va fi prea tarziu pentru a remedia situatia.

“Sunt prins in trafic!”

Daca esti in intarziere, recunoaste. Ai putea crede ca este un fel de sinucidere profesionala sa recunosti ca ti-a fost prea lene sa te trezesti cand a sunat ceasul, dar nu este. Daca nu ai un sef diabolic si isteric, intarzierile ocazionale nu-ti vor afecta sansele de promovare, iar colegii te vor intelege. Toata lumea a fost in aceasta situatie.

Daca trebuie sa minti pentru ca intarzii mereu, atunci nimeni nu te va crede oricum. Traficul, ceasul de alarma defect, femeia insarcinata care a intrat in travaliu in metrou – toata lumea te crede pana la un punct. In acest caz, minciunile sunt secundare reputatiei tale de “vesnic intarziat”.

“Ma gandeam fix la acelasi lucru.”

Nimanui nu-i plac lingusitorii. Nici macar sefului. Asa ca nu incerca sa-l castigi de partea ta fiind de acord cu tot ce spune. Probabil ca nu ai avut aceeasi idee, pentru ca daca ai fi avut-o, ai fi spus-o.

Acelasi lucru este valabil si pentru colegi. Sa fii de acord cu acestia si sa le sprijini ideile este un lucru admirabil, dar sa te prefaci ca ati participat impreuna la crearea unei idei si sa pretinzi credit pentru asta este inacceptabil. Cand tu iti exprimi propriile idei, nu vrei ca altcineva sa obtina recunoastere pentru munca ta.

“As vrea sa ne intalnim cat mai curand.”

De cand ai absolvit liceul si ai inceput sa te intalnesti intamplator cu fosti colegi, ai folosit minciuna “Vreau sa iesim zilele astea in oras” in mod regulat. Adevarul este ca nu ai nicio intentie sa ii revezi pe acesti oameni (si probabil ca sentimentul este reciproc).

In afaceri, este inevitabil sa te intalnesti cu diversi oameni cu care nu esti nerabdator sa imparti o masa, la o intrunire sau o conferinta sau in orice peisaj social. In acest caz, sa spui cuiva “Nu te gasesc suficient de interesant pentru a sta cu tine la aceeasi masa pret de o ora!” nu iti va aduce niciun beneficiu, ba dimpotriva. Asadar, aceasta minciuna poate ca nu este atat de rea.

De asemenea, ar trebui sa te gandesti ca ai putea sa te tii de promisiune. Nu stii niciodata cand cineva are idei valoroase sau contacte de care poti beneficia. In cel mai rau caz, asculti povesti plictisitoare in timp ce-ti rascolesti prin salata. In cel mai bun caz, te alegi cu o noua relatie care te poate ajuta in cariera. In plus, pana la urma, este posibil chiar sa-ti placa persoana respectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #cariera, #job, #manager, #minciuna, #sef , #Stiri Locuri de munca