5 moduri in care ti-ai putea distruge CV-ul fara sa realizezi

Luni, 01 Martie 2010, ora 21:43
2258 citiri
5 moduri in care ti-ai putea distruge CV-ul fara sa realizezi

Apar semne ca piata de munca incepe sa-si revina, insa obtinerea unei noi slujbe inca mai poate fi o provocare. Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa-ti sabotezi cautarile de angajare si, de vreme ce CV-ul tau este prima impresie pe care o faci angajatorilor, este, de asemenea, si primul punct in care iti poti distruge sansele.

Potrivit unui studiu condus de Robert Hal International, managerii petrec putin peste 6 minute, in medie, uitandu-se peste fiecare CV pe care il primesc – ceea ce inseamna ca fiecare cuvant conteaza in acest document esential.

Desigur, nici un candidat nu se va autosabota intentionat. Insa ai putea sa-ti faci rau singur fara sa-ti dai seama. Iata 5 greseli frecvente care iti cresc riscul de a pierde sansa de a te angaja:

1. Nu verifici ce ai scris

Trei din patru manageri chestionati au spus ca o singura greseala de scriere din CV ii scoate pe aplicanti din cursa pentru angajare. Uneori, dupa ce recitesti CV-ul, ai impresia ca nimic nu ti-a scapat. Mai gandeste-te. De cele mai multe ori, te concentrezi pe continut si nu pe gramatica sau pe micile litere pe care le-ai putea inversa din greseala.

Dupa ce ti-ai finalizat CV-ul, da-l unui prieten sau unei cunostinte sa-l mai citeasca o data si sa-ti atraga atentia, daca este cazul, asupra posibilelor greseli pe care le-ai omis.

2. Ignori potentialele semnale de alarma

Atunci cand iti revizuiesti CV-ul, imagineaza-ti ca apartine altcuiva. Dupa ce il citesti, ai intrebari cu privire la informatiile oferite sau te preocupa lipsa de detalii? Daca ai astfel de ganduri, fii sigur ca si potentialii angajatori le vor avea la randul lor.

De exemplu, unul dintre cele mai importante semnale de alarma este un gol neexplicat in CV, o perioada lipsita de activitate profesionala. In loc sa-l determini pe angajator sa se intrebe de ce nu ai lucrat in acea perioada, foloseste scrisoarea de intentie pentru a explica de ce stau lucrurile asa si cum ai continuat totusi sa te dezvolti profesional prin intermediul oportunitatilor de voluntariat, al cursurilor de dezvoltare academica sau prin alte mijloace.

3. Iti exagerezi calificarile

Unii oameni vor face tot ce le sta in puteri pentru a iesi in evidenta, ceea ce include inventarea unor detalii cu privire la joburile detinute, la perioadele de timp pentrecute cu un angajator sau cu privire la realizarile profesionale de pana acum.

Daca ai impresia ca managerul nu va incerca sa verifice spusele tale, mai gandeste-te o data. Daca esti prins cu minciuna, nu numai ca iti vei pierde sansele de angajare la compania respectiva, dar poti sa-ti distrugi intreaga reputatie. Chiar si o mica minciuna se poate dovedi devastatoare. De exemplu, daca urmezi un curs pe care il vei termina in vara, nu spune ca l-ai terminat deja.

4. Nu dai explicatii

Cele mai bune CV-uri utilizeaza un limbaj specific, astfel incat managerii angajatori sa poata intelege clar care sunt calificarile si realizarile candidatului. Daca spui ca “ai cunostinte” de HTML, angajatorul nu isi va da seama daca il folosesti zilnic sau daca pur si simplu stii ca HTML vine de la Hyper Text Markup Language.

In loc sa folosesti un termen vag, ar trebui sa explici in ce fel iti folosesti cunostintele de HTML pentru diverse proiecte sau pentru a-ti ajuta angajatorul, de cat timp in folosesti si daca ai certificari veritabile. De asemenea, fii specific atunci cand enumeri perioadele in care ai fost angajat, inclusiv luna si anul in care ai inceput si data la care a luat sfarsit contractul, in loc sa mentionezi doar anul.

5. Ai un CV prea incarcat

Uneori este dificil sa-ti dai seama ce informatii trebuie neaparat sa incluzi in CV si pe care le poti omite. Pana la urma, tentatia este sa descrii orice calificare ce ar putea sa-ti creasca valoarea cat de putin in ochii angajatorului.

Insa s-ar putea sa nu doresti sa mentionezi fiecare calificare, abilitate sau proiect la care ai lucrat. Managerii angajatori apreciaza un candidat concis, asa ca limiteaza informatiile pe care vrei sa le incluzi in CV, concentrandu-te pe aspectele cele mai relevante ale istoricului tau profesional .

Nu uita ca aceste aspecte trebuie sa fie in stransa legatura cu jobul pentru care aplici. De exemplu, daca ai avut parte de o acriera lunga, poti sa nu mentionezi detalii cu privire la joburile pe care le-ai avut in tinerete, daca nu au nici o legatura cu jobul pentru care aplici in prezent. Nu mentiona hobby-urile, lucrurile personale si altele asemanatoare.

#CV cariera job angajare candidat angajat sef companie interviu , #Stiri Locuri de munca