5 riscuri inteligente in cariera

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 06:42
1900 citiri
5 riscuri inteligente in cariera

Sa ramai de partea sigura a baricadei cand vine vorba de cariera ta poate sa para un lucru inteligent. Insa pentru a fi cu un pas inaintea tuturor, este posibil sa fii nevoit sa iti asumi unele riscuri.

“Nimic nu ofera carierei tale o bila alba mai mult decat o face succesul obtinut in urma asumarii unui risc,” spune Sheila Wellington, autoare a "Be Your Own Mentor" si profesoara la Stern School of Business, in cadrul Universitatii din New York. “Te ajuta sa iesi din multime.”

Totusi, inainte de a-ti asuma un risc – fie ca este vorba despre renuntarea la jobul actual sau de confruntarea sefului – gandeste-te daca este o miscare desteapta sau prosteasca.

Asigura-te ca te cunosti pe tine si pe organizatia ta suficient de bine incat sa intelegi ce se intampla daca risti si lucrurile nu ies asa cum ti-ai dori. Esecul iti va distruge cariera? Colegii tai iti vor admira initiativa?

Vei fi devastat, emotional sau financiar, daca nu ai succes? Sau ai o toleranta mare fata de esec?

Acestea sunt lucrurile la care Wellington si alti experti sugereaza sa te gandesti atunci cand evaluezi riscurile profesionale, precum cele ce urmeaza:

* Implicarea intr-un proiect dificil. Sa ai succes acolo unde altii au renuntat este o modalitate grozava de a-ti construi un nume solid.

“Este o cale de a fi cu un pas inainte, de a-ti asuma ceva major si periculos,” spune Norm Meshriy, consultant in cariera si director al Career Insights, Walnut Creek, California, SUA.

Dar analizeaza si ce s-a intamplat cu cei care au incercat inaintea ta. Reputatia lor a fost distrusa? Sau eforturile le-au fost rasplatite?

* Schimbarea carierei. Este incitant sa te gandesti la un nou inceput. Insa, mai ales in economia din zilele noastre, asigura-te ca ai un plan B.

“Cand vine vorba de reprofilarea profesionala, cel mai mare risc este accepti un cu totul al job, intr-un cu totul alt domeniu,” spune Michael Beasley, proprietar al Career-Crossings in Portola Valley, California, si consultant pentru Right Management. Vei avea multe de invatat – chiar atunci cand va trebui sa-ti dovedesti valoarea in fata noului angajator.

* Acceptarea unui job temporar. Daca ar trebui sa alegi intre acceptarea unui job temporar, pe perioada unui proiect, la o companie unde vrei cu adevarat sa lucrezi sau sa accepti un job permanent la o companie mai putin agreata de tine, alegerea jobului temporar reprezinta un risc mai mare – dar care ti-ar putea aduce o recompensa mai mare.

Cheia deciziei tale este “sa afli tot ce poti afla” despre compania respectiva, spune Beasley. Evalueaza-ti sansele de a fi angajat permananet la sfarsitul perioadei stipulate in contract.

* Timp liber intre joburi. Acest risc ar putea sa aiba o recompensa personala importanta. De asemenea, iti poate oferi timp pentru a explora alte optiuni profesionale. Poti transforma acest lucru intr-un risc mai mic pentru cariera daca pastrezi legatura cu toate contactele importante si daca ai o explicatie pertinenta despre ce ai facut in tot acest timp.

* Confruntarea sefului. Sa-ti contrazici seful in plina furie, fara sa te gandesti bine la ce vei spune, este un risc prostesc. Insa daca stabilesti o intalnire cu acesta in afara biroului si daca oferi o explicatie bine gandita, repetata si bine formulata despre ceea ce simti, acesta ar putea deveni un risc care merita asumat, spune Meshriy.

Poate ca nu vei obtine raspunsul pe care ti-l doresti, dar tot vei obtine o perspectiva mai buna a situatiei tale.

De fiecare data cand te gandesti daca e bine sau nu sa-ti asumi un anumit risc, retine ca daca nu faci nimic poate fi la fel de riscant.

“Performanta ta va avea de suferit daca nu esti fericit cu jobul pe care il ai sau poate ca o oportunitate importanta va trece pe langa tine,” spune Beasley.

#risc cariera inteligent job companie sef angajat proiect , #Stiri Locuri de munca