60% dintre romani raman fara bani pana la salariu

Luni, 05 Iulie 2010, ora 11:47
1614 citiri
60% dintre romani raman fara bani pana la salariu

Peste 60% dintre romani raman fara bani de la o luna la alta tot timpul sau des, in contextul in care 65% din populatia de peste 16 ani are dificultati in a-si acoperi nevoile de zi cu zi, a declarat Manuela Stanculescu, cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Academia Romana, relateaza Mediafax.

Institutul pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane a realizat studiul in perioada 1 - 15 mai pentru Banca Mondiala.

Potrivit studiului, indicele capabilitatii de administrare a banilor este in medie de 55,79%, pe o scara de 100%.

Doar 23% dintre romanii respondenti la sondaj tin evidenta veniturilor si cheltuielilor.

Totodata, 66% din populatie nu tine evidenta veniturilor si cheltuielilor, dar stie cati bani are disponibili, iar 70% dintre respondenti au aratat ca au o planificare a cheltuielilor lunare curente.

Un lucru imbucurator este ca 61% dintre romani au declarat ca nu se imprumuta pentru a achita alte datorii.

Intrebati ce fac atunci cand raman fara bani de la o luna la alta, 75,3% dintre respondenti au raspuns ca reduc cheltuielile, 61,5% ca imprumuta bani de la rude, prieteni sau cunostinte, iar 42,2% ca achizitioneaza bunuri "pe caiet" de la magazine.

Doar 7,5% dintre respondenti au spus ca atunci cand raman fara bani de la o luna la alta lucreaza in plus sau isi iau un al doilea loc de munca.

Pe de alta parte, intrebati cum utilizeaza banii care raman in plus de la o luna la alta, 74,6% a raspuns ca ii pastreaza in numerar, 33,6% ca ii cheltuiesc pe bunuri de consum si 25,4% ca ii economisesc sau ca nu ii retrag din cont.

Stanculescu a aratat ca principalii factori care determina capacitatea de administrare a banilor sunt venitul, gradul de alfabetizare financiara, nivelul de educatie, generatia si aria rezidentiala. 

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, #salariu, #venituri , #Stiri Locuri de munca