8 situatii stanjenitoare la birou

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 16:20
2493 citiri
8 situatii stanjenitoare la birou

Toata lumea stie ca oamenilor le place barfa, mai ales la locul de munca. Chit ca este despre cine are o relatie cu cine, cine a facut ceva sau ce s-a intamplat cu X sau Y, mediul de lucru poate semana putin cu atmosfera din liceu, cand toata lumea vorbea despre toata lumea.

Cel mai frecvent, cand angajatii discuta despre colegii lor, este vorba de un subiect delicat. Comentariile precum “Ai vazut cum e imbracata Andreea azi?” sau “Ben arata de parca a avut o noapte solicitanta” ar putea sa fie adresate chiar persoanei respective. Cu toate astea, se pare ca angajatii prefera sa discute intre ei decat cu persoana implicata.

In realitate, potrivit unui studiu realizat de CareerBuilder, la care au participat peste 4400 de oameni, angajatii discuta situatiile jenante mai mult cu colegii de birou decat cu persoane cu functii superioare sau inferioare.

Iata 8 observatii stanjenitoare intalnite de multi angajati si modul in care acestia reactioneaza in astfel de situatii:

1.    Ai fermoarul descheiat

“Intotdeauna mi s-a parut ca aceasta observatie este, in mod deosebit, mai jenanta pentru persoana care o face decat pentru cel care are fermoarul descheiat. Este ca si cum ai recunoaste ca te uitai in directia respectiva,” spune Rachel Zupek, CareerBuilder.com. Totusi, cei mai multi angajati nu sunt de aceeasi parere, 67% dintre acestia alegand sa discute acest lucru cu un coleg care are o functie inferioara si 50% ar mentiona asta unuia cu o functie superioara.

2.    Ai ceva la nas

Daca te gadila ceva la nas, ar fi bine sa verifici chiar tu despre ce este vorba, mai ales daca faci parte din management. Doar 33% dintre angajati au spus ca ar atrage atentia unui coleg cu o functie superioara asupra acestui aspect. 51% au afirmat ca ar spune unui partener aflat la acelasi nivel profesional cu ei si 46% ar spune cuiva cu o functie inferioara.

3.    Ai ceva intre dinti sau pe fata

S-a intamplat oricui la un moment dat. Ai o pata de mustar deasupra buzei, putin spanac sau un praf de piper intre dinti, lucru pe care il observi odata ce te uiti in oglinda – aproximativ la 2 ore dupa masa. De ce nu ti-a spus nimeni? 66% dintre colegii aflati la acelasi nivel cu tine spun ca te-ar atentiona, in timp ce 60% afirma ca ar spune unui angajat cu o functie inferioara si 49% ar spune cuiva cu o functie superioara.

4.    Ai parul ciufulit

Coafura dezordonata, ca dupa trezirea din somn, se pare ca este noul look la moda, asa ca ai grija inainte sa-i spui unui coleg sa-si aranjeze parul. Daca esti un angajat cu o functie superioara, aranjeaza-ti parul cum doresti, pentru ca doar 13% dintre colegii tai ti-ar spune ca arata ciufulit. 30% dintre angajati ar spune unui coleg cu o functie inferioara sa-si aranjeze parul si 33% ar informa un coleg afla la acelasi nivel.

5.    Ai o pata pe haine

Multi oameni sunt constienti de orice pata existenta pe imbracamintea lor, insa se pare ca cei cu care lucrezi iti vor spune oricum. 51% dintre cei chestionati au spus ca nu s-ar sfii sa atraga atentia unui coleg aflat la acelasi nivel profesional, 47% ar spune unui coleg cu o functie inferioara si 34% ar spune cuiva cu o functie superioara.

6.    Ai nevoie de o bomboana mentolata

Toata pasta de dinti din lume nu-ti va indeparta halena alcoolica determinata de sticla de vin bauta azi-noapte. Din nefericire, nu vei sti niciodata, pentru ca doar 33% dintre angajati spun ca ar atentiona un coleg afla la acelasi nivel profesional ca ar fi cazul sa apeleze la o bomboana mentolata. 29% ar atrage atentia asupra acestei probleme daca cel implicat ar avea o functie inferioara si 14% ar spune unui coleg cu o functie superioara pe scara ierarhica.

7.    Ai nevoie de un dus

Cand in birou ceva pute – la propriu – sunt prea putine modalitati politicoase de a informa colegul in cauza ca miroase neplacut. Probabil ca din acest motiv doar 28% dintre angajatii chestionati ar sugera o baie unui coleg aflat la acelasi nivel profesional sau la unul inferior, in timp ce doar 11% afirma ca ar spune unuia cu o functie mai inalta decat a lor.

8.    Imbracamintea ta nu este potrivita pentru birou

Fie ca vestimentatia unui coleg sau a unei colege este prea sexy, scurta, stramta sau casual, doar 10% dintre angajati ar spune unui coleg cu o functie mai inalta ca imbracamintea sa este nepotrivita. 37% si-ar impartasi opinia cu un coleg care detine o functie inferioara si 32% ar spune unui coleg aflat la acelasi nivel ierarhic.

Daca alegi sa confrunti un coleg cu privire la o situatie stanjenitoare, ai grija sa o faci cu tact, atentie si respect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#situatie stanjenitor jenant birou job cariera angajat sef companie , #Stiri Locuri de munca