80.000 de bugetari raman fara salarii daca fondul de salarii scade la 39 mld. lei

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 16:29
1497 citiri
80.000 de bugetari raman fara salarii daca fondul de salarii scade la 39 mld. lei

Discutiile de la Ministerul Muncii pe Legea salarizarii s-au incheiat fara rezultate, sindicalistii afirmand ca daca se pastreaza actuala proiectie bugetara, pentru 80.000 de bugetari nu vor fi asigurate salariile in 2011, ceea ce ar insemna noi diminuari salariale sau noi disponibilizari, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Aliantei "Sed Lex", Razvan Bordeanu, a declarat, joi, la finalul, discutiilor de la Ministerul Muncii, ca daca va scadea fondul de salarii la 39 de miliarde de lei, 7% din bugetari, reprezentand aproximativ 80.000 de oameni, nu vor avea asigurate salariile in anul 2011, ceea ce ar insemna noi diminuari salariale sau noi disponibilizari.

"Pelerinajul la Ministerul Muncii va continua, pentru ca azi nu am primit niciun raspuns", a spus Bordeanu.

Pe de alta parte, reprezentantul Federatiei Sanitas, Adrian Barea, a precizat ca s-a discutat foarte putin despre Legea salarizarii in intalnirea de joi, dar ca reprezentantii Guvernului au in vedere sa foloseasca in 2011 ca baza de calcul salariile din luna decembrie plus o majorare medie de 16%.

"Nu stim daca aceasta majorare se aplica unitar sau diferentiat. 99,9% dintre salariatii bugetari au coeficienti cuprinsi intre 1 si 8, restul fiind exceptii, si in aceste conditii este clar ca salariul minim pe economie reprezinta 33% din salariul mediu, fata de 50% cat ar trebui sa fie", a mai spus Barea.

El a adaugat ca deocamdata nu sa stabilit cat va fi coeficientul 1 din legea salarizarii, intrucat nu a existat o oferta din partea Guvernului.

Barea a mai spus ca exista doua oferte din partea patronatelor pentru salariul minim pe economie, una de 650 de lei si alta de 705 lei, insa Guvernul nu s-a pronuntat.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a declarat ca sindicatele isi mentin solicitarile facute pana acum de stabilire a coeficientului 1 si a salariului minim la o valoare 750 de lei, atragand atentia ca cei care in prezent au salariu de 600 de lei sunt de fapt asistati social.

Hancescu a precizat ca eventuala majorare cu 16% a salariilor ar putea fi discutata saptamana viitoare, adaugand ca un articol din ultimul proiect de lege privind salarizarea ar stabili ca nimeni nu va avea salariul minim brut mai mic de 850 de lei.

Sindicalistii nu sunt de acord cu aceasta prevedere, afirmand ca aplicarea ei ar insemna ca foarte multi salariati, de la femei de serviciu, muncitori si pana la cadrele didactice, sa aiba acelasi salariu.

 

 

#lege salarizare salariu minim fond salarii bugetari , #Stiri Locuri de munca