Absolventii de facultate isi gasesc cel mai usor de lucru dupa incheierea studiilor

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 10:32
2484 citiri
Absolventii de facultate isi gasesc cel mai usor de lucru dupa incheierea studiilor

Numai o treime (33,6%) dintre absolventii care isi cautasera un loc de munca la un an de la incheierea studiilor erau ocupati, cea mai mare pondere fiind in randul absolventilor de studii superioare, potrivit unei anchete INS asupra fortei de munca in randul tinerilor derulate in trimestrul II, scrie NewsIn.

Astfel, dintre absolventii invatamantului superior, 60,9% aveau un loc de munca, in timp ce ponderea corespunzatoare a celor cu studii medii a fost de 35%, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS). Cel mai redus nivel de ocupare era in cazul persoanelor cu nivel scazut de instruire, de 14,6%.

Totodata, statisticile arata ca 39,6% dintre persoanele rezidente in mediul urban aveau un loc de munca fata de numai 26,3% in cazul celor din mediul rural.

In trimestrul al doilea, din cei 5,9 milioane de tineri care au facut obiectul modulului ad-hoc de cercetare, mai mult de jumatate (58,8%) locuiau in mediul urban, 52,2% apartineau grupei de varsta 25-34 ani, iar 50,2% erau femei.

Din total, aproape 3,7 milioane de tineri, cu varsta intre 15 si 34 ani (62,4% din populatia tinta a modulului), erau absolventi de studii de nivel cel putin mediu (studii medii si superioare).

La perioada realizarii anchetei, 1,95 milioane tineri, respectiv 32,9% dintre persoanele in varsta de 15-34 ani, urmau o forma de instruire in cadrul sistemului national de educatie. Participarea la educatie a fost mai intensa in cazul persoanelor intre 15 si 19 ani (83,3%) si pentru cele din grupa de varsta 20-24 (45,6%), comparativ cu numai 5,1% in cazul persoanelor in varsta de 25-34 ani.

Persoanele foarte tinere, intre 15 si 19 ani,
se caracterizeaza prin rate de activitate foarte scazute, de 13,7% (si rate ridicate de participare la educatia formala).

"Pe masura inaintarii in varsta, participarea la activitatea economica se intensifica, concomitent cu scaderea ratei de participare la educatie", se mai arata in comunicat.

Persoanele apartinand intervalului superior de varsta din segmentul de populatie analizat (30-34 ani) erau in proportie de 87,7% active pe piata fortei de munca, iar rata lor de participare la educatie de numai 2,1%.

La data desfasurarii anchetei, 3,9 milioane persoane, reprezentand 65,9% dintre tinerii care au facut obiectul cercetarii, isi incheiasera studiile in sistemul national de educatie. Peste jumatate dintre acestea erau absolventi de institutii de invatamant de nivel mediu (55,3%) - in principal licee (29,5%) si scoli profesionale, complementare sau de ucenici (21,9%).

Majoritatea tinerilor si-au incheiat educatia (98,7%) prin absolvire (cu sau fara diploma). Numai 1,3% si-au incetat studiile prin abandon scolar sau exmatriculare. Potrivit anchetei, varsta medie la data parasirii sistemului national de educatie a fost de 17,8 ani, diferente mari inregistrandu-se pe medii de rezidenta (19,2 ani in mediul urban fata de 16,2 ani in mediul rural).

Tinerii parasesc scoala la un nivel de instruire similar cu al parintilor

Statistica a evidentiat ca, din corelarea nivelului de educatie al tinerilor cu cel al parintilor, se observa ca majoritatea tinerilor au parasit scoala dupa absolvirea unui nivel de instruire similar cu cel al parintilor.

Astfel, dintre tinerii provenind din familii cu studii superioare 87,4% au parasit scoala dupa absolvirea unei institutii de invatamant de acelasi nivel. In randul tinerilor ai caror parinti aveau nivel de instruire mediu, 67,7% aveau de asemenea studii medii, iar 21% erau absolventi de studii superioare.

In cazul tinerilor provenind din familii cu nivel scazut de educatie, 52,5% au parasit educatia dupa terminarea cel mult a unei scoli gimnaziale, in timp ce 47,4% depasisera nivelul de instruire al parintilor, parasind educatia dupa absolvirea invatamantului mediu (44,9%) sau chiar superior (2,5%).

INS a raportat ca aproape 3,2 milioane persoane (82% din totalul tinerilor care au iesit din sistemul national de educatie) au avut cel putin un loc de munca semnificativ, pana la data desfasurarii anchetei. Dintre acestia, 54,9% erau barbati si 56,8% domiciliau in mediul urban.

La primul loc de munca, majoritatea tinerilor au fost salariati (75,6%) si au lucrat cu program complet de lucru (92,1%).

In cea mai mare parte a perioadei de tranzitie, intre parasirea scolii si inceperea activitatii la primul loc de munca semnificativ, 74,1% au cautat un loc de munca utilizand metode active.

Contactarea directa a patronilor sau a factorilor responsabili cu angajarea (37,9%) si apelul la familie, rude si prieteni (37,5%) au fost principalele metode de cautare folosite de catre tineri pentru gasirea primului loc de munca semnificativ.

Rata de insertie pe piata muncii a persoanelor de 15-34 ani care au parasit educatia, indiferent cand, in perioada premergatoare realizarii anchetei complementare, a fost de 24,4% la 6 luni de la parasirea educatiei si de 33,6% la un an de la incetarea studiilor.

INS mentioneaza ca sursa datelor o constituie cercetarea "Accesul tinerilor pe piata fortei de munca", realizata in trimestrul II 2009 ca modul ad-hoc atasat cercetarii statistice asupra fortei de munca in gospodarii - AMIGO. Obiectivul acestuia a fost de furnizare a informatiilor referitoare la tranzitia tinerilor in varsta de 15-34 ani de la educatie la viata profesionala.

#absolventi, #facultate, #studii, #job , #Stiri Locuri de munca