AFP, despre Romania: Au emigrat 3 milioane de oameni si nu mai sunt destui medici

Duminica, 19 Martie 2017, ora 22:03
1629 citiri
AFP, despre Romania: Au emigrat 3 milioane de oameni si nu mai sunt destui medici
Foto: Arhiva Pixabay

Tarile din Europa de Est se confrunta cu o penurie a fortei de munca, scrie AFP.

Agentia franceza de presa scrie ca este vorba despre Polonia, Romania, Ungaria, Cehia si Bulgaria, care au pierdut de la inceputul anilor '90, de la caderea Cortinei de Fier, si pana in prezent aproximativ 20 de milioane de locuitori, plecati sa traiasca in strainatate, potrivit unui raport prezentat recent de FMI.

La doua ore distanta de Bucuresti, in Romania, directorul Spitalului Curtea de Arges "nu stie ce sa mai faca", ca sa atraga medici, care lipsesc crunt institutiei.

"Prima intrebare care ni se pune este despre salariu", declara Ionela Danet. Iar la salarii incepand de la 600 de euro pentru un debutant si pana la 980 de euro pentru practicianul cel mai bine platit din spital ii este dificil sa-i impiedice pe medicii romani sa plece in strainatate.

Geza Borgulya, un antreprenor in constructii din Ungaria, ii cunoaste bine pe acesti muncitori "care se inghesuie cate patru sau cinci, in fiecare dimineata, intr-o masina, ca sa se duca la munca de cealalta parte a frontierei", in Austria. Iar el se confrunta cu dificultati grave in a recruta.

"In Europa de Vest ei pot sa castige cu usurinta 70 de euro pe zi. Aici nu ne putem alinia", constata acest patron de intreprindere mica, cu 12 salariati, de la sud de Budapesta.

Micul patron ungar si directorul spitalului roman reprezinta, de fapt, mii de angajatori care, de la Varsovia la Sofia sau Praga, cauta cu disperare sa recruteze forta de lucru de care au nevoie - indiferent ca este vorba despre muncitori, ingineri, angajati la supermarket sau informaticieni.

100 de euro sau nimic

Cel putin 400.000 de unguri si-au parasit incepand din 2008 tara, care a trecut sub pragul simbolic de 10 milioane de locuitori.

Romania a vazut emigrand aproximativ 3 milioane de persoane - reprezentand 15% din populatia sa.

Plecarile s-au intensificat odata cu integrarea in Uniunea Eurpeana (UE) si criza financiara din 2008, care se face resimtita pana in ultimii ani, in pofida unui nivel flatant al cresterii economice in fostul bloc comunist.

In tarile in care se instaleaza acesti europeni aflati in cautare de conditii de viata mai bune, ei sunt adesea acuzati ca trag salariile in jos, atunci cand nu alimenteaza discursul impotriva imigratiei, asa cum au facut-o in campania in vederea Brexit.

In tarile pe care le lasa in urma lor, ei accentueaza o penurie a fortei de munca, iar aceasta, impreuna cu o natalitate ...citeste mai departe despre "AFP, despre Romania: Au emigrat 3 milioane de oameni si nu mai sunt destui medici" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii Romania , #Stiri Locuri de munca