Alianta Uniunilor de Creatori accepta CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 16:45
1618 citiri
Alianta Uniunilor de Creatori accepta CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor

Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori (ANUC) este de acord cu introducerea platii CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor sau conventii civile, cu conditia ca legea sa stabileasca ce categorii de persoane vor contribui la plata CAS, dar si un plafon minim si maxim.

"Premisa de la care s-a pornit si cu care toti participantii la intalnire au fost de acord este aceea ca, conform Constitutiei, orice persoana are dreptul la pensie. De aceea, la sistemul public de pensii trebuie sa contribuie toate persoanele care fac venituri de natura profesionala", a precizat sursa citata, informeaza Mediafax.

Potrivit Ministerului Muncii, membrii ANUC au concluzionat ca propunerea privind plata CAS "este o reglementare absolut fireasca".


"In conditiile in care legea va reglementa care sunt categoriile de persoane care vor contribui la plata CAS, care este plafonul minim, dar si cel maxim, calculate pe o medie anuala de venit, legea e perfect acceptabila", a declarat Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor.


Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a propus, in 19 ianuarie, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati, acestia putand opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din cinci salarii medii brute.


Propunerea a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, Patronatului Presei Romedia, Asociatiei Jurnalistilor din Romania si Mediasind.


Ridicarea exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS sunt incluse intr-un document redactat de Ministerul Muncii.


Clubul Roman de Presa, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Patronatul Presei Romane, Asociatia Patronala a Editorilor Locali si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania considera ca acceptarea platii CAS pentru drepturile de autor ale jurnalistilor este conditionata de corelarea obligatorie cu masurile fiscale de sprijinire a industriei mass-media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autor, #cas, #drepturi, #pensie, #plata , #Stiri Locuri de munca