Angajatii din invatamant, cei mai saraci din Romania

Joi, 12 Mai 2011, ora 22:16
2814 citiri
Angajatii din invatamant, cei mai saraci din Romania

Salariatii din invatamant au devenit cei mai saraci angajati din Romania, dupa ce salariile din domeniu au scazut cu 28,49 la suta in luna martie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, informeaza, joi, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), citand date oficiale.

FSLI precizeaza ca, potrivit datelor oficiale ale Institutului National de Statistica, salariile din invatamant au inregistrat o scadere cu 28,49 la suta in luna martie 2011 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 de lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 de lei. Aplicarea Legii de salarizare in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pana si in mamele din invatamant", se arata intr-un comunicat al FSLI.

FSLI precizeaza ca unui cadru didactic cu o vechime de noua ani care intra in concediu pentru cresterea copilului nu i se mai considera vechime efectiva in invatamant, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate si nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10 la suta, pe care ar fi trebuit sa il primeasca la o vechime efectiva de 10 ani.

"Guvernul Romaniei a reusit, prin toate masurile aplicate in ultimii ani, sa transforme angajatii din invatamant in cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa fie cel mai prost platit angajat din tara, in conditiile in care responsabilitatile pe care le are sunt extrem de mari.

Va intrebam, domnilor guvernanti, cum poate un profesor sa mai impuna respect in fata elevilor si a societatii, daca nu are cu ce se hrani, nu are bani de carti sau de haine si nu isi poate achita cheltuielile lunare de intretinere? Nivelul salariilor arata, inca o data, dispretul guvernantilor fata de salariatii din sistemul de invatamant", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

#salarii profesori, #salarii invatamant, #invatamant , #Stiri Locuri de munca