Angajatii narcisisti, profitabili pentru companie?

Marti, 15 Februarie 2011, ora 17:40
2650 citiri
Angajatii narcisisti, profitabili pentru companie?

Angajatii narcisisti pot fi o prezenta negativa pentru mediul de munca prin atitudinea egocentrista si lipsa de empatie de care dau dovada de atatea ori. Ei sunt primii care isi asuma meritele, care neaga orice acuzatie si care pot jigni pe oricine le pune in pericol stima de sine. Literatura de specialitate ii sfatuieste atat pe angajatori cat si pe angajati sa renunte la colaborarea cu oamenii narcisisti, insa asta nu este alegerea cea mai realista uneori, potrivit CanadianBusiness.com.

Cu toate "defectele" lor, acestia pot aduce o contributie profitabila intr-o organizatie, iar un angajator inteligent poate sa exploreze fiecare trasatura a lor in beneficiul companiei.

Angajatii narcisisti, aflati la inceput de cariera, au tendinta de a fi de o creativitate iesita din comun atunci cand muncesc in pereche.

Un studiu recent citat de CanadianBusiness.com a aratat ca echipele in care exista si persoane narcisiste sunt generate mult mai multe idei decat in cele in care nu participa astfel de oameni.

Motivul este "setea" narcisistilor pentru admiratia celor din jur, potrivit autorilor studiului.

Mihaela Matei, Senior HR Consultant este insa de parere ca un angajat narcisist este greu de motivat si nici nu poate spori spiritul de competitie pentru ca este vesnic nemultumit si oricum nu poate fi laudat, daca actiunile lui nu au o baza reala.

Doua persoane narcisiste aflate in acelasi loc vor incerca sa se depaseasca reciproc, iar asta poate determina intregul grup sa intre in spiritul de competitive, este concluzia studiului citat de CanadianBusiness.com.

In general, competititvitatea care ii caracterizeaza ii poate determina sa munceasca din greu, iar narcisistii sunt dispusi sa faca chiar si sacrificii personale pentru a atinge succesul, ei fiind deseori foarte buni in vanzari sau pur si simplu, buni lideri.

Mai mult decat atat, motivarea lor se face fara costuri foarte mari si se realizeaza foarte usor, pentru ca tot ce isi doresc ei este sa se simta flatati, iar aprecierea rezultatelor este cu adevarat eficienta, potrivit studiului citat.

Doi oameni narcisisti in echipa sunt suficienti
 
Cu toate acestea, mai mult de doua persoane cu tendinte narcisiste intr-un singur grup ar putea fi prea multe, spun specialistii.

Efectul de creativitate paleste pe masura ce numarul de narcisisti in echipa creste, pentru ca acestia devin tot mai egoisti in sedintele de brainstorming, pornesc discutii in contradictoriu cu colegii si genereaza o atmosfera agitata.

Managerii trebuie sa monitorizeze cu atentie activitatea narcisistilor, spun specialistii.

Aceasta tipologie de oameni isi supraestimeaza aptitudinile si isi asuma roluri de supraveghere asupra celorlalti pentru cele mai banale sarcini, de aceea datoria managerului este sa fie atent la contributiile fiecaruia si sa se asigure ca exista corectitudine in tot ce se intampla.

Mihaela Matei considera ca "un astfel de angajat nu poate sa faca parte dintr-o echipa. Din punctul meu de vedere atitudinea de genul asta are mai multe minusuri decat plusuri. Este si foarte atent si exigent cu cei din jur, nu neaparat in mod constructiv."

O alta tendinta a narcisistilor este de a le face pe plac superiorilor in timp ce se poarta mai putin frumos cu subordonatii, iar managerii trebuie sa trateze cu atentie si acest aspect.

O evaluare a performantei la 360 de grade ar putea sa iti ofere o perspectiva mai larga, utila pentru acest tip de angajati.

Specialistii sustin insa ca si cu o astfel de evaluare este usor sa cazi in "vraja" unui narcisist.

Narcisistul, un factor negativ de influenta

Creativitatea narcisistului nu se evidentiaza atunci cand este singur, iar acest lucru a fost demonstrat prin studii de specialitate in care angajatii narcisisti au obtinut rezultate bune in pereche si medii la nivel individual, potrivit CanadianBusiness.com.

In cadrul acelorasi experimente s-a conturat si un "pericol" principal care apare atunci cand narcisistii actioneaza individual.

Increderea pe care acestia o au in propria persoana este atat de contagioasa, incat ii pot convinge pe cei din jur sa accepte chiar si cele mai mediocre idei provenite de la ei.

Riscul care apare este ca intreaga echipa sa cedeze sarmului, iar performanta la nivel general sa scada, pe masura ce talentele creative cedeaza in fata carismei si entuziasmului celui care devine lider, intr-un fel sau altul.

#angajati narcisisti, #narcisism, #profit companie , #Stiri Locuri de munca