Angajatorii romani cheltuiesc cu peste 20% mai mult cu angajatii fata de 2007

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 15:15
1424 citiri
Angajatorii romani cheltuiesc cu peste 20% mai mult cu angajatii fata de 2007

Romania a inregistrat o crestere de 21,2 procente a costului orar al fortei de munca in cel de-al treilea trimestru din 2008, fata de intervalul similar al anului trecut, cea mai mare crestere din UE, potrivit datelor prezentate astazi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

La polul opus, cea mai mica crestere a costului orar al fortei de munca s-a inregistrat in Germania si Suedia, ambele cu o crestere de 2,5 procente.

Pe ansamblul Uniunii Europene, costul orar al fortei de munca a crescut cu 4,1 procente in cel de-al treilea trimestru din 2008, fata de intervalul similar al anului trecut, dupa o crestere de 3,6 procente in trimestrul al doilea.

Pe sectoare de activitate, in Uniunea Europeana costul orar al fortei de munca a crescut in ritm anual cu 4,2 la suta in industrie, cu 3,8 la suta in constructii si cu 4,0 la suta in sectorul serviciilor. Comparativ, in Romania, costul orar al fortei de munca a crescut in ritm anual cu 22,3 la suta in industrie, cu 23,4 la suta in constructii si cu 20,1 la suta in sectorul serviciilor.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 19,39 la suta, in cel de-al treilea trimestru din 2008, fata de intervalul similar al anului trecut, si cu 3,11 la suta comparativ cu trimestrul precedent.

Agentii economici chestionati de Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, la nivelul anului 2008, costul unitar real cu forta de munca va inregistra o scadere de 3,2 la suta comparativ cu anul trecut. In primele noua luni, costul cu forta de munca in industrie s-a diminuat cu 3,8 la suta fata de perioada similara a anului trecut, datorita faptului ca dinamica salariului brut real s-a situat sub nivelul productivitatii muncii.