ANOFM: Numarul somerilor ar putea ajunge la 750.000

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 16:20
1862 citiri

Numarul somerilor ar putea creste pana la sfarsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%, si e posibil ca rata somajului sa creasca in continuare si in trimestrul I din 2010, a declarat, pentru NewsIn, directorul ANOFM, Eugen Preda.

"In conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%, iar populatia activa din Romania insumeaza 9,7 milioane de persoane numarul somerilor va depasi 725.000 la sfarsitul anului si s-ar putea cifra chiar la 750.000 de persoane. Totodata, dat fiind ca ne confruntam in continuare cu o perioada de scadere a economiei, cred ca nu poate fi foarte bine dupa 1 ianuarie", a spus Preda.

Eugen Preda a spus ca in lunile noiembrie si decembrie vor fi alocate 44 milioane lei pentru angajarea salariatilor in activitati de munca in folosul comunitatii pentru a putea ajuta familiile cele mai defavorizate, "parghie ce va fi folosita si pentru a mentine rata somajului in limite controlabile".

Pe de alta parte, oficialul ANOFM sustine ca nu se pune problema neplatii indemnizatiilor de somaj, in coditiile in care cele doua rectificari bugetare "au vizat numai sporirea sumelor alocate indemnizatiei de somaj, ce sunt asigurate fara probleme pana la sfarsitul anului".

"Bugetul alocat somajului poate fi asigurat chiar si pentru urmatorii patru ani, chiar daca am avea un deficit de cate 1 miliard lei in fiecare an, in conditiile in care avem un excedent de 4 miliarde lei din ultimii ani", a explicat Preda.

Cel mai puternic au fost loviti de criza economica persoanele cu studii liceale si postliceale, acestia fiind cei mai numerosi angajati trecuti in somaj, in vreme ce ritmul de crestere a somajului in randul persoanelor cu studii superioare a fost cel mai ridicat.

Ultimele date prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca numarul de someri a ajuns la 601.673 la finalul lunii august, comparativ cu nivelul de 403.400 inregistrat la sfarsitul anului trecut.

#someri, #rectificare bugetara, #loc munca, #somaj, #criza , #Stiri Locuri de munca