Austria a deschis piata muncii pentru constructorii si inginerii din Romania si Bulgaria

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 13:39
1508 citiri
Austria a deschis piata muncii pentru constructorii si inginerii din Romania si Bulgaria

Austria a deschis piata muncii pentru 50 de grupe de meserii, incepand cu 1 ianuarie 2008, pentru cetatenii noilor state membre, majoritatea in domeniul constructiilor, dar si pentru ingineri si tehnicieni inalt calificati, informeaza, joi, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit datelor afisate pe pagina de internet a ANOFM, liberalizarea este prevazuta in hotararea de Guvern 350, publicata in Monitorul Oficial din 10 decembrie 2007, iar majoritatea meseriilor pentru care romanii au acees liber in Austria sunt din domeniul constuctiilor.

Astfel, potrivit noilor reglementari, se pot elibera aprobari de munca pentru zidari, zugravi, dulgheri, faiantari, lacatusi mecanici, lucratori betonieri, tamplari, sudori, precum si in alte meserii din constructii. De asemenea, romanii se mai pot angaja in Austria si in meserii din domeniul gastronomiei, mecanicii sau pentru siguranta traficului aerian. Totodata, tehnicienii cu inalta calificare in constructii, in industria constructoare de masini, in retele electrice de inalta tensiune, in prelucrarea datelor sau in domeniul economic, precum si inginerii in diferite domenii au acces liber pe piata muncii din Austria.

Potrivit datelor de la ANOFM, remise agentiei NewsIn, la un an de la intrarea Romaniei in UE, majoritatea tarilor care au impus restrictii romanilor pe piata interna a muncii le-au pastrat, urmand ca o evaluare sa fie facuta dupa inca un an. Astfel, din cele 15 tari care au restrictionat accesul romanilor si bulgarilor la 1 ianuarie 2007 (Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Ungaria, Austria, Belgia, Italia, Grecia, Danemarca, Spania, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Malta), Ungaria a fost singura tara care a anuntat, la sfarsitul anului trecut, liberalizarea din 2008 a pietei muncii pentru lucratorii romani, in timp ce Austria a relaxat conditiile de obtinere a unui permis, iar Marea Britanie a rezervat intregul contingent de lucratori in agricultura (16.000 de locuri de munca) pentru romani si bulgari.

Italia a deschis partial piata muncii pentru lucratorii romani, in 2007, urmand sa mentina acelasi regim si in 2008, iar Franta a permis initial accesul romanilor pentru 62 de meserii, lista pe care a extins-o la 150 de meserii, in 2008. Restul tarilor din UE au restrictionat accesul accesul romanilor pentru doi ani, astfel ca in 2008 nu au luat alte masuri in acest sens.

In conformitate cu Tratatul de Aderare, vechile state membre pot limita libera circulatie a fortei de munca din statele nou-intrate in Uniune pentru o perioada de maximum sapte ani. Aceasta perioada de tranzitie a fost impartita in trei faze distincte, asa-numita formula 2+3+2.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.