"Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii"

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 23:58
5122 citiri
"Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii"

"Romanii fac eforturi mari pentru statutul social. Foarte multe din tarele pe care le vedem in societate se trag din preocuparea de a ne defini prin comparatie cu altii. Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii", a declarat Adrian Stanciu, managing partner al Human Synergistics, in emisiunea Business Adviser.

Potrivit consultantului, una din cele mai importante valori ale angajatului roman este felul in care ceilalti il privesc.

"Atunci cand conteaza foarte mult sa fii mai bun decat cel de langa tine, mijloacele incep sa dispara. Starea de bine vine din echilibrul interior.

Daca nu ti-e bine cu tine, intotdeauna vei cauta sa fii superior in comparatie cu cineva. Azi trecem pe rosu, maine modificam niste cifre in raport, poimaine poate dam o lovitura la banca", a declarat Adrian Stanciu.

"Romanii fac eforturi mari pentru statutul social. Foarte multe din tarele pe care le vedem in societate se trag din preocuparea de a ne defini prin comparatie cu altii. Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii", a mai precizat acesta.

In opinia acestuia, ceea ce defineste fundamental cultura romaneasca este lipsa orientarii spre rezultate.

"Pentru noi, e mai important ce pari decat ce esti, sa te compari cu cineva decat sa realizezi ceva. Ne bucuram de insuccesul altora in aceeasi masura in care ne bucuram de succesul nostru.

Scoala ne-a invatat ca intotdeauna trebuie sa fii mai bun decat cel de langa tine, ca intotdeauna exista un singur raspuns, ca profesorul e Dumnezeu", a mai adaugat Stanciu.

Specialistul este de parere ca modul in care esti condus iti detremina comportamentul.

"Educatia noastra nu ne-a pregatit pentru meseria de conducatori ci pentru meseria de follow-eri orbi. In momentul in care ajungem intr-o pozitie de conducere, dam si noi cu biciul dupa ce ne-am primit multe bice pe spate, iar acest lucru perpetueaza mentalitatea", subliniat reprezentantul Human Synergistics.

Cu toate acestea, angajatii romani sunt in stare sa faca eforturi uriase pentru a avea succes, spune Stanciu. "In Romania veti vedea ca la ora 6 birourile sunt pline. S-a creat o cultura a muncii in exces".

In ceea ce priveste spiritul antreprenorial al romanilor, consultantul este de parere ca societatea si sistemul nu incurajeaza antreprenorii.

"Accesul la capital, la talente si la o piata de valorificare a antreprenoriatului este destul de dificil in Romania.La noi nu se fac IPO-uri pe Bursa. Majoritatea antreprenorilor care au vrut sa-si valorifice efortul, au facut-o vanzand-o la investitori strategici. Toti antreprenorii de acum sunt un fel de aventurieri", a mai subliniat acesta.

Doua categorii pe piata muncii: nemernicul competent si idiotul simpatic

"Exista un studiu care urmareste cariera unor indivizi, dupa binomul ''performanta - valori''.

Aici exista 'stelele', care au valori puternice si fac rezultate foarte bune, 'nemernicul competent' si 'idiotul simpatic'. Calitatea relatiilor ii ofera succes idiotului simpatic, pentru ca il ajuta grupul", a precizat Adrian Stanciu.

Relatia firme straine vs angajati romani

Consultantul este de parere ca marile firme straine din Romania gasesc oameni cu care pot face lucruri senzationale, de multe ori mult mai buni decat se asteptau.

Pe de alta parte, gasesc tipuri de culturi organizationale rigide, conduse dictatorial si in care oamenii sunt condusi in zone minimaliste de performanta.

In ceea ce priveste fiscalitatea din Romania, Stanciu spune ca este ultralejera si ultrasimpla, in comparatie cu cea a Frantei.

In opinia sa, problema Romaniei nu este impredictibilitatea.

"Oamenii de afaceri spun ca iti poti planifica activitatea pe cinci ani. Ei bine, tipul asta de medii nu mai exista. Ei sunt cei care ar trebui sa se ajusteze la o noua realitate a muncii. Lumile previzibile au cam disparut", a mai subliniat Adrian Stanciu.

#adrian stanciu, #antreprenor, #business adviser, #human synergistics, #munca, #societate , #Stiri Locuri de munca