Bani si admitere la facultate pentru elevii fara bacalaureat

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 07:45
2390 citiri
Bani si admitere la facultate pentru elevii fara bacalaureat

Un controversat proiect de lege initiat de catre Ecaterina Andronescu si semnat de peste 30 de senatori PSD creeaza un avantaj elevilor care sunt primiti la facultate desi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligand statul sa ii finanteze pe acestia "cel putin la nivelul ajutorului de somaj", conform Mediafax.

In schimb, potrivit reglementarilor in vigoare, tinerii care au promovat examenul de bacalaureat si sunt admisi la facultate, devenind studenti nu mai pot solicita acordarea ajutorului de somaj.

Conform proiectului initiat de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si care introduce noi alineate la articolul 77 din Legea educatiei nationale 1/2011, " statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile alin. 1 indice 1 si 1 indice 6 cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj".

Alineatul 1 indice 1 prevede ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de lidenta, organizate legal in universitate, si programele de bacalaureat".

Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor, potrivit alineatului 1 indice 2.

"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de lidenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii", mai prevede proiectul la alin. 1 indice 3, iar alin. 1 indice 4 stabileste ca "absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS".

Potrivit alin. 1 indice 5, absolventii invatamantului liceal care au dobandit "formal, nonformal sau informal competente profesionale" pot sustine gratuit examen de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar, conform unei metodologii si planificari elaborate de inspectoratele scolare.

"Absolventii invatamantului liceal pot beneficia, avand in vedere documentele strategice regionale, judetene si locale, de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate", prevede alin. 1 indice 6.

De asemenea, proiectul prevede ca va fi aplicat imediat ce este publicat in Monitorul Oficial.

Peste 30 de senatori PSD, de la liderul grupului din Senat, Ilie Sarbu, si pana la Catalin Voicu, semneaza la co-initiatori acest proiect legislativ.

Proiectul, depus la Camera Deputatilor in 27 septembrie, ii are ca initiatori pe Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean.

#bacalaureat, #picat bacalaureat, #promovare bacalaureat, #studii, #studii superioare, #invatamant , #Stiri Locuri de munca