Biotehnologie. Specialistii romani la mare cautare

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 11:18
3907 citiri

Dupa informaticieni, a venit randul specialistilor in biotehnologie sa fie curtati de marile companii europene. Cei care au norocul sa lucreze pentru o companie se pot considera milionari in euro intrucat programele de cercetare au bugete de ordinul sutelor de milioane de euro.De fapt, biotehnologia este un soi de varf de lance atat pentru informatica, cat si pentru tehnologie. Compania elvetiana Roche, a carei imagine s-a cam confundat cu cea a Tamifu-ului pentru gripa aviara, cauta romani pe domeniu.

Un astfel de om poate deveni milionar fara sa castige la Loto, doar trebuie sa aiba idei. De fapt, Roche pune la bataie intre 800 de milioane de dolari si un miliard de dolari intr-un program in Europa Centrala si de Est pentru identificarea de cercetatori in domeniul biotehnologiei care au proiecte de dezvoltare de noi molecule. Compania a aflat ca anul acesta a iesit prima promotie de absolventi in biotehnologie in Romania si deja incearca sa identifice un astfel de grup.

Daca proiectele concrete care urmeaza sa fie studiate de specialistii Roche sunt bune, atunci vor fi incheiate parteneriate si vor fi finantate. La noi in tara nu exista centre de cercetare decat in cadrul facultatilor de profil. Biotehnologia este cea mai avansata tehnica de producere a medicamentelor, produsele fabricate astfel tratand bolile in functie de caracteristicile genetice ale fiecarui pacient.

Antena 3 TV