Blue Card, biletul catre UE

Luni, 19 Mai 2008, ora 14:46
6466 citiri
Blue Card, biletul catre UE

Uniunea Europeana a introdus vizele Blue Card, dupa modelul Green Card al Statelor Unite, pentru a atrage profesionisti de top si pentru a combate rata scazuta a natalitatii si cresterea numarului pensionarilor.

Imigrantii care pot obtine Blue Card trebuie sa fie calificati si sa aiba experienta de minim 3 ani si o oferta de munca pentru minim 1 an in tara respectiva. Posesorii de Blue Card pot ramane in UE atata timp cat nu sunt someri pentru mai mult de 3 luni.


Detinatorii de Blue Card au drepturi totale pe piata fortei de munca, insa accesul la locuintele sociale si la ajutorul social este restrictionat. Dupa doi ani petrecuti intr-un stat UE, posesorii de Blue Card se pot muta intr-o alta tara a Uniunii, daca au o alta oferta de munca.


Imigrantii inta in categoria "profesionisti" in functie de educatie sau de salariu. Nu exista inca o intelegere in ceea ce priveste gradul de pregatire necesar pentru obtinerea vizei Blue Card si a fost destul de dificil, pentru statele membre, sa ajunga la un acord in privinta recunoasterii studiilor. Nu este clar nici cum diplomele obtinute in afara UE, si recunoscute intr-unul dintre statele membre, vor fi tratate in alt stat UE. Salariul minim recomandat este de cel putin trei ori mai mare decat salariul minim al tarii de provenienta.


Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a spus: "Trimitem un semnal destul de clar cu ajutorul vizelor Blue Card. Muncitorii inalt calificati sunt bineveniti in UE.".


Programele Blue Card deschid un nou drum spre UE, dar cele 27 de sisteme de imigrare vor exista in continuare. Statele UE au acum la dispozitie cel mai avantajos sistem de a obtine muncitori straini inalt calificati.


Blue Card pune sub semnul intrebarii primul nivel al "sistemului pe 5 niveluri", folosit de Marea Britanie. Acesta permite strainilor care obtin cel putin 75 de puncte, pe baza varstei, a calificarilor si a limbii engleze, sa intre in tara si apoi sa-si caute un loc de munca. De vreme ce posesorii de Blue Card trebuie sa aiba un job asigurat inainte de intrarea in tara, sunt slabe sansele ca Anglia si Irlanda sa foloseasca alte sistem.


UE se lupta pentru dezvoltarea unei politici pentru salariul minim pe care il primesc muncitorii care provin dintr-un stat european si ajung sa munceasca intr-un altul. Salariile variaza, in interiorul UE, si mai ales in domeniul constructiilor, unde are loc migrarea fortei de munca din tarile cu salarii mici catre cele cu salarii mai mari.


Germania este tara care are, probabil, cele mai multe exeperiente cu muncitorii veniti din tarile cu venituri mici, in special in constructii. Germania nu are un salariu minim national, insa legea ce permite negocierea, adoptata in 1949, permite Guvernului sa "extinda" salariile negociate intre sindicate si cel putin 50% din angajatii unui sector.


UE estimeaza ca aproximativ 1 milion de muncitori vor fi trimisi sau vor pleca sa munceasca dintr-un stat in altul, in interiorul UE. Uniunea doreste monitorizarea mai precisa a muncitorilor relocati, pentru a evita dumpingul social si financiar.


Douazeci din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au salarii nationale minime si multe alte tari ca, de exemplu, Germania, extind salariile minime negociate la un intreg sector. Austria va avea un salariu minim national, incepand din ianuarie 2009, iar Germania dezbate adoptarea acestuia.


Europeni in Europa

Daca esti de origine dintr-un stat UE care a facut parte din Uniune inainte de 1 mai 2004, poti locui si poti lucra in orice tara UE. Ai nevoie de o carte de identitate valida sau de un pasaport.

In prezent, membrii celor mai noi tari ale Europei de Est intrate in UE au dreptul sa traiasca si sa lucreze in Suedia, Marea Britanie si Irlanda. Restul tarilor UE mentin restrictii pentru a preveni fluxul crescut de muncitori. Totusi, din 2006, Spania, Portugalia si Finlanda au anuntat ca primesc membrii UE.

In schimb, nu exista restrictii pentru muncitorii din alte doua state, noi membre UE, Cipru si Malta. Europenii din vechile tari membre vor fi nevoiti sa verifice daca si cum pot lucra in noile tari ale UE. Unele state nou intrate in UE au decis sa impuna, la randul lor, aceleasi restrictii pentru statele care le limiteaza drepturile.