BNS cere presedintelui sa nu promulge Legea pensiilor

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:37
2052 citiri
BNS cere presedintelui sa nu promulge Legea pensiilor

Blocul National Sindical (BNS) cere presedintelui Romaniei sa nu promulge Legea pensiilor in forma in care a fost adoptata de Camera Deputatilor si sa o retrimita pentru reexaminare, solicitand Avocatului Poporului sa se autosesizeze si sa conteste legea pe motiv de neconstitutionalitate.

"Minciuna, nerusinare, dispret - acestea sunt cuvintele care pot califica un proces destul de lung care a culminat cu adoptarea de catre Camera Deputatilor a noii Legi a sistemului public de pensii.

O majoritate parlamentara care ar trebui sa crape de rusine, a adoptat o lege profund antipopulara, in dispretul total al angajamentelor asumate in fata organizatiilor sindicale.

Am fost mintiti la cel mai inalt nivel in legatura cu anumite modificari de bun simt pe care le ceruseram in discutiile cu guvernul, pe proiectul noii legi a pensiilor", se arata intr-un comunicat remis joi de BNS.

Sindicalistii au cerut in nenumarate randuri pastrarea unei minime demnitati pentru pensionarii prezenti si viitori si au primit asigurari ca lucrurile se vor indrepta pe fagasul normal, dar constata acum ca au fost mintiti.

"Asa cum am fost mintiti cand premierul si ministrul Muncii ne-au asigurat ca, in noua lege, valoarea punctului de pensie va fi de cel putin 40 la suta din salariul mediu brut pe economie in 2011", se arata in comunicatul BNS.

Potrivit noului proiect, cei care au lucrat doar in conditii speciale sunt obligati sa lucreze cu cinci ani in plus, "probabil din calculul cinic conform caruia, cei in cauza se vor transfera de la munca, direct la cele vesnice", precizeaza sindicatele.

BNS considera forma in care a fost adoptata noua lege a pensiilor o insulta si in acelasi timp un atentat la existenta si demnitatea romanilor truditori din toate domeniile.

"Calculul strict contabil facut in materia acestei legi nu poate masca fundamentul de minciuna, nerusinare si dispret fata de proprii cetateni, pe care se situeaza in egala masura, guvernantii si majoritatea parlamentara care-i sustine", subliniaza BNS. Sindicalistii considera adoptarea acestei legi "picatura care a umplut paharul".

"Daca cineva mai avea nevoie de un alt argument pentru a constata incompetenta si nocivitatea actualului Guvern, acum il are. Tot asa cum si noi sindicalistii din BNS avem argumentul de a astepta alaturi de noi la proteste, pe toti nemultumitii sub o singura revendicare: Jos Guvernul", precizeaza BNS.

Si vicepresedintele "Cartel Alfa" a declarat, joi, ca sindicatele nu sunt de acord cu proiectul Legii pensiilor adoptat de Camera Deputatilor si vor cere presedintelui sa nu o promulge in aceasta forma, in caz contrar vor ataca legea in justitie si se vor adresa si organismelor internationale.

Apostoiu a precizat, intr-o declaratie de joi pentru MEDIAFAX, ca Guvernul adopta legi "pe banda rulanta, intelegand ca trebuie sa o ia inainte sindicatelor" si din aceasta cauza protestele confederatiilor sindicale sunt grabite si nu foarte bine organizate, dar ameninta ca vor ataca in justitie Legea pensiilor daca va fi promulgata in forma actuala.

"Nu suntem de acord cu aceasta forma a proiectului de lege si cerem presedintelui sa nu o promulge, altfel o vom ataca in justitie si vom cere sprijin si la Organizatia Internationala a Muncii si la Confederatia Europeana a Sindicatelor", a precizat Apostoiu.

Potrivit liderului "Cartel Alfa", sunt foarte putine sanse ca presedintele sa nu promulge legea. Sindicalistii nu sunt de acord cu prevederea privind cresterea varstei de pensionare si nici cu modul de calcul al punctului de pensie, respectiv in functie de inflatie.

Sindicalistii au mai cerut ca femeile care cresc copii sa poata beneficia de o reducere a varstei de pensionare si sa nu fie penalizate in perioada de crestere a copilului.

Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite.

Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.

Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei, cat si pentru barbati de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.

Discutiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut lunar.

Deputatii PNL, la randul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie. In cursul dezbaterilor, deputatii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

De asemenea, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, a decis Camera Deputatilor.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat marti seara raportul la proiectul legii pensiilor.

Comisia propunea ca punctul de pensie sa fie 45 la suta din salariul mediu brut pe economie si varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar pentru barbati de 65 de ani.

Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacita de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional. Dupa adoptare, actul normativ urmeaza sa fie transmis presedintelui spre promulgare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bns, #sindicate, #basescu, #legea pensiilor , #Stiri Locuri de munca