Botis: sustin reducerea concediului maternal la 12 luni

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 16:03
1214 citiri
Botis: sustin reducerea concediului maternal la 12 luni

Ministrul Muncii,Ioan Botis,a declarat, marti, ca le-a prezentat deputatilor PDL trei variante de lucru privind concediul maternal si a aratat ca el sustine reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei la 12 luni si acordarea de stimulente pentru mamele care revin la munca in cel de-al doilea an, relateaza NewsIn.

La finalul intrevederii cu parlamentarii democrat-liberali, ministrul Muncii a precizat ca discutia va fi reluata in acelasi cadru saptamana viitoare, pana atunci ministerul urmand sa imbunatateasca cele trei variante de lucru.

"Vrem sa venim cu masuri complementare (reducerii concediului maternal- n.r), sa stimulam investitiile in crese si avem o varianta de lucru pe legea educatiei legata de cupoanele de cresa.

Sunt variante pe care le vom prezenta saptamana viitoare imbunatatite.

Prima varianta si cea pe care o sustin este reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei la 12 luni si acordarea de stimulente pentru intoarcerea la locuri de munca in valoare de 500 lei in fiecare luna si, in plus, ramane alocatia de 200 lei si vrem sa venim cu acel cupon de cresa", a spus Botis.

Intrebat daca va ramane la latitudinea mamelor daca se intorc sau nu la serviciu, ministrul a precizat ca, in anul al doilea, ramane "la latitudinea mamelor, care se pot intoarce oricand in ultimele 12 luni iar, in orice luna se intorc, incepand din acea luna beneficiaza de stimulentul de 500 lei".

Ministrul Muncii nu a facut alte precizari in privinta mandatului pe care l-ar fi primit din partea conducerii PDL sau a pozitiei pe care o au partenerii de Coalitie.

La randul sau, vicepresedintele PDL Raluca Turcan a afirmat ca ministrul Botis a prezentat in sedinta varianta injumatatirii perioadei de concediu maternal cuplata cu stimularea intoarcerii la lucru incepand cu luna a 7-a, dar si o varianta de mentinere a perioadei de primire a indemnizatiei pentru mame la 24 luni, dar cu oferirea unui bonus mai mic pentru intoarcerea la munca.

Turcan a aratat ca sustine o a patra varianta, anume reducerea duratei optional.

"Persoanele care doresc sa se intoarca la lucru sa poate face asta, dar sa nu existe o decizie obligatorie, iar daca nu vor sa se intoarca, sa primeasca in continuare indemnizatia", a aratat deputatul PDL. 

#botis, #concediu, #maternal , #Stiri Locuri de munca