Bugetarii nu isi primesc banii inapoi mai devreme de 2016

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 14:17
2158 citiri
Bugetarii nu isi primesc banii inapoi mai devreme de 2016

Bugetarii care si-au recuperat drepturile banesti in instanta nu vor mai primi sumele de bani mai devreme de 2016, in conditiile in care deputatii au adoptat OUG care amana plata drepturilor.

 

Camera Deputatilor a votat miercuri proiectul de lege pentru adoptarea OUG 71/2009 care reesaloneaza pana in 2016 drepturile banesti castigate in justitie dupa reducerile salariale, Opozitia anuntand ca va contesta proiectul la CCR.

Proiectul a fost adoptat cu 143 de voturi "pentru", 108 impotriva si patru abtineri.

Mircea Dusa, liderul de grup al deputatilor PSD, a anuntat in plen ca USL va ataca la CCR proiectul de adoptare al ordonantei. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.

In cadrul dezbaterilor pe articole de marti deputatul PSD Cristian Dumitrescu a declarat ca textul Ordonantei trebuie trimis spre reanalizare la Comisiile de resort, precizand ca prin acest proiect "obligatia de executare a platilor se amana aproape sine die".

Solicitarea a fost sustinuta si de PNL.

In acest sens, deputatul liberal Alina Gorghiu a sustinut ca statul roman trebuie sa respecte jurisprudenta CEDO, care arata ca "autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a amana executarea unor decizii judecatoresti".

Solicitarea Opozitiei a fost resprinsa de plen cu 61 de voturi impotriva si 34 de voturi "pentru".

Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a aprobat in data de 21 septembrie un raport preliminar favorabil pe OUG 71/2009 unde se stabileste ca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari va fi extins pana in 2016 si ca se vor modifica si procentele de returnare a banilor.

Potrivit raportului Comisiei de Buget de la Camera si preluat practic fara modificari de la Comisia Juridica, "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu".

Inainte de aceasta modificare a OUG n.r 71/2009, sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite in felul urmator: in anul 2010 se plateau 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 tot 33%.

Eugenia Barna, presedintele Comisiei de Buget, declara la acea data, la finalul sedintei, ca aceste modificari erau necesare pentru ca Executivul sa se "incadreze in deficitul bugetar stabilit pentru acest an si evident pentru anii urmatori".

#bugetari, #salarii bugetari, #cresteri salariale, #plata drepturilor banesti , #Stiri Locuri de munca