Business Adviser: Cand relatia de la birou iti ruineaza cariera

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 00:46
4453 citiri
Business Adviser: Cand relatia de la birou iti ruineaza cariera

"Recomand persoanelor care au o relatie la locul de munca, in prima faza, discretie si corectitudine unul fata de celalalt. Astfel de relatii la locul de munca, daca depasesc normalitatea sau daca nu intra in "legalitate" printr-o casatorie, deterioreaza climatul de lucru. O relatie cu un coleg de munca nu reprezinta o problema de etica daca nu genereaza un conflict de interese de natura sa afecteze deciziile de business", a declarat Liviu Raducan, Chief Ethics&Compliance Officer Smart Sigma, in emisiunea Business Adviser.

"Exista o diferenta intre a te imbraca provocator si a te purta provocator. Te poti imbraca provocator daca natura business-ului o presupune.

Daca lucrezi intr-un bar sau restaurant natura jobului iti cere sa te imbraci provocator. In cazul in care lucrezi intr-o banca, tinuta nu poate fi aceeasi", a precizat Raducan.

Acesta este de parere ca a te purta provocator reprezinta o chestiune de atitudine, de comportament si, prin urmare, asumarea unei imagini negative in randul colegilor.

Consultantul subliniaza faptul ca orice comportament provocator la locul de munca are drept consecinta o scadere in plan reputational, urmata de comentarii indecente.

"Daca lucrezi cu clientii, trebuie sa te imbraci in asa fel incat nici unul sa nu fie jignit de felul in care arati.

Sunt insa genuri de afaceri in care exista etichete. Trebuie sa facem distinctia intre serviciile financiar-bancare, serviciile de consultanta si domeniile industriilor de entertainment, unde sunt etichete specifice".

Psihologii sustin ca locul de munca nu favorizeaza dezvoltarea relatiilor intime dintre colegi, insa in lipsa timpului liber numarul relatiilor la birou creste semnificativ.

"Va dau un exemplu. Intr-un loc de munca in care lucrau 12 persoane, directorul acelei companii a pornit o relatie cu una dintre subalterne, incurajandu-i pe ceilalti subalterni sa porneasca relatii intime cu colegii lor. Lucrurile au evoluat, s-au schimbat intre ei relatiile.

In primul rand, s-a produs o deteriorare a climatului. In al doilea rand a slabit autoritatea managerului astfel incat mai multe persoane din acea companie au cooperat la producerea unei fraude care, in final a condus la inchiderea companiei".

Raducan este de parere ca idilele la locul de munca, daca depasesc normalitatea sau daca nu intra in <<legalitate>> printr-o casatorie, deterioreaza climatul de lucru. Pentru a nu afecta productivitatea, specialistul recomanda ca aceste relatii sa se finalizeze printr-o oficializare.

In felul acesta, lucrurile devin transparente. Acesta a subliniat faptul ca o relatie la locul de munca nu reprezinta o problema de etica daca nu genereaza un conflict de interese de natura sa afecteze deciziile de business.

"Relatiile de acest tip reprezinta o problema delicata si nu recomand implicarea ofiterului de etica. Amestecul in astfel de relatii este interpretat ca o invazie in viata personala", a adaugat Raducan.

"Recomand persoanelor care au o relatie la locul de munca, in prima faza, discretie si corectitudine unul fata de celalalt, iar daca apare o incompatibilitate operationala s-o anunte".

Vezi si celelalte episoade

Business Adviser: Cand e cazul sa-ti infrunti seful?

Business Adviser: Daca seful este atent la pile, pierde examenul de manager

Business Adviser: Cum scapam de colegii toxici?

Business Adviser: Cum isi da un angajat seama ca este manipulat de catre sef

Business Adviser: Etica si respectarea legii

Business Adviser: Cat de etic este seful tau?

Business Adviser: Cum previi frauda in compania ta?

Business Adviser: Ce tinuta adoptam la locul de munca?

Business Adviser: Te simti discriminat la locul de munca?

Business Adviser: Cum negociem un contract cu partenerii de afaceri?

Business Adviser: Liderul rebel vs. liderul standard

Business Adviser: E-mail-ul, proprietatea angajatului sau a companiei?

Business Adviser: Cat trebuie sa investim intr-un program de etica?

Business Adviser: Care este legatura dintre profit si etica in afaceri

#adviser, #birou, #business, #cariera, #liviu, #raducan, #relatii , #Stiri Locuri de munca