Cand nu te integrezi la locul de munca

Joi, 18 Iunie 2009, ora 23:34
4446 citiri
Cand nu te integrezi la locul de munca

Cand pui diverse grupuri de oameni in aceeasi camera, nu toata lumea va fi prietena cu toata lumea. Chiar daca unii colegi nu se cearta, va exista un individ care se va simti exclus si va veni cu neplacere, in fiecare dimineata, la birou.

Oamenii nu se integreaza din diverse motive. Personalitatile nu se potrivesc. Sexul, etnia sau varsta te fac sa fii diferit de ceilalti. Sau poate ideile tale preconcepute sau ale colegilor tai – oricat de departe de realitate ar fi – impiedica formarea unor relatii interumane, scrie cnn.com.

Diferenta de varsta

Vicky Oliver, autoare a cartii "Bad Bosses, Crazy Co-Workers and Other Office Idiots," a lucrat pentru o agentie de publicitate unde era una dintre putinele femei din echipa, iar acele femei erau semnificativ mai in varsta decat ea. Nu se putea schimba si nu-si putea ascunde varsta sau sexul, asa ca s-a hotarat sa le foloseasca in favoarea sa.

“Am luat-o ca pe o provocare,” spune Oliver. “Am recunoscut ca, prin natura sexului meu, voi oferi o perspectiva diferita echipei si acesta era un lucru bun.” Si mai important, aceasta a recunoscut nu numai ca se simtea mai bine, dar si ca aducea o contributie valoroasa, pe care altii ar observa-o.

“Este esential sa accepti faptul ca poate nu vei fi invitat la fiecare activitate sociala – nu-mi amintesc sa fi fost vreodata invitata la o bere dupa program – dar opinia ta diferita cu siguranta va conta. Esti ca un focus-grup mic, de o singura persoana. Extinzi cunostintele grupului si parerea ta conteaza cu adevarat!”

Nu sunt ei de vina, ci tu

Uneori, golul dintre colegi este reprezentat mai putin de ceea ce nu le place si mai mult de ceea ce nu cunosc.
Ia in considerare experienta pe care a avut-o Vicky Pynchon cand ca tanar avocat. Seful sau i-a spus ca acei colegi care o cunosteau bine o placeau cu adevarat, in timp ce aceia care nu o cunosteau aproape deloc nu o placeau.

“Mi-am dat seama ca oamenii pe care ii cunosteam cel mai putin erau cei care imi displaceau fara motiv,” isi aminteste Pynchon. “Eram tanara si aroganta si nu eram de acord cu munca lor. Aveam eticheta celei care ii tradeaza.”

Drept urmare, Pynchon si-a schimbat atitudinea fata de oamenii despre care credea ca nu o plac si a devenit mai deschisa. A aflat ca isi admira si isi respecta mult colegii, odata ce a ajuns sa-i cunoasca. Iar feedback-ul din partea colegilor sai a fost pe masura.

Singuraticul

Oricat ai incerca, nu poti forta pe nimeni sa-ti fie prieten sau sa te placa. De fapt, daca incerci prea mult ai sanse sa castigi mai multi dusmani decat prieteni. Totusi, atunci cand nu te poti adapta mediului de lucru, nu poti sa nu te simti respins.

Michael Soon Lee, autor al cartii "Cross-Cultural Selling for Dummies," s-a simtit deseori respins din cauza etniei sale. A descoperit ca sa fii mulatru in locuri de munca dominate de caucazieni este un lucru care te face diferit inca din prima zi de munca.

“Uneori este mult de munca, dar am aflat ca pentru a te adapta trebuie sa fii capabil sa faci oamenii sa se simta bine in preajma ta,” spune Lee. “Stiu ca daca ei se simt bine, si eu ma voi simti confortabil.”
Dupa ani de zile de lupta pentru integrare, Lee a dezvoltat cateva metode pentru a forma relatii colegiale de calitate. Iata cateva sfaturi oferite de acesta:

• Fa putina antropologie culturala

Lee subliniaza faptul ca mare parte din integrare vine din observarea mediului. Acesta a studiat cultura companiei si a cautat indicii depsre cum ar putea sa se adapteze. “Cum se imbraca oamenii si cum comunica intre ei? Apoi am copiat cultura lor, dar, in acelasi timp, mentinandu-mi propriul simt al unicitatii, pentru ca stiu sigur ca asta a condus la succesul meu de-a lungul anilor.”

• Creste-le orgoliul

In loc sa astepte ca cineva sa se imprieteneasca cu el, Lee a facut primul pas cand s-a angajat. El sugereaza sa inviti pe cineva sa se aseze langa tine la masa de pranz sau sa participi la activitatile sociale.
“Ii fac sa se simta in centrul atentiei, punand intrebari despre ei. Din nou, acest lucru ajuta la depasirea barierelor si acestia cred ca sunt un om minunat pentru ca abordez subiectul lor preferat… ei.”

• Fii flexibil

Lee stie ca stilul sau de munca direct si plin de energie nu este potrivit pentru toata lumea, asa ca face tot ce poata pentru ca toata lumea sa se simta bine. “Incerc sa-mi dau seama care sunt stilurile de munca ale celorlalti si interactionez cu ei in functie de asta.”

• Ofera-le recunostinta

“Fac un efort sa-mi impartasesc succesul cu echipa mea, indiferent de cat au contribuit ei. Pana la urma, nimeni nu poate avea succes singur,” spune Lee.

#job companie adaptare integrare cariera munca , #Stiri Locuri de munca