Care sunt "capcanele" calatoriilor de afaceri in alte tari

Marti, 08 Februarie 2011, ora 16:32
3190 citiri
Care sunt "capcanele" calatoriilor de afaceri in alte tari

Calatoriile in interes de afaceri catre tari straine pot parea descurajatoare, mai ales cand esti constient ca orice gest poate fi interpretat in functie de tara in care te afli. Cunoasterea obiceiurilor, interpretarilor si practicilor din diferite tari sunt esentiale, daca vrei ca aceasta calatorie de afaceri sa isi atinga scopul, relateaza publicatia Forbes.

Iata cateva tari si obiceiurile lor specifice, pe care poate ar trebui sa le cunosti daca nu vrei sa te intalnesti cu situatii jenante si chiar "periculoase" pentru afacerea ta.

Argentina

Argentinienii au o perceptie aparte asupra spatiului intim, iar dialogurile intre acestia sunt deseori combinate cu o apropiere mai puternica decat ai putea fi obisnuit.

Daca simt ca ai nevoie de mai mult spatiu ei vor face un pas in lateral, pentru ca un pas inapoi este perceput in Argentina ca o insulta, potrivit Forbes.

Brazilia

Brazilienii au un stil optimist de a rezolva o problema, iar stilul lor de comunicare se bazeaza deseori pe glume, asa ca nu ar trebui sa te simti luat peste picior in aceste situatii.

China

Evita sa iti saluti omologul chinez folosind prenumele sau, ci foloseste numele de familie si titulatura sa.

Deseori, numele celor din China incep cu numele de familie, informeaza Forbes.

Dubai


Ziua de vineri este zi de odihna si rugaciune pentru musulmani, de aceea ar trebui sa iti planifici calatoria de afaceri luand in considerare ca vineri este zi nelucratoare, in care nu poti organiza sedinte sau conferinte.

Tine cont, de asemenea, ca in luna Ramadan, musulmanii tin post de la rasaritul soarelui pana la apus si nu ar fi o idee tocmai buna sa mananci sau sa bei in locuri publice in aceasta perioada.

Franta


Daca americanii sunt perceputi drept exagerat de prietenosi, francezii se afla intr-o alta extrema.

Vei reusi sa obtii respectul daca esti cat mai rezervat, pentru ca in Franta o persoana cordiala, relaxata si deschisa este interpretata ca fiind nesincera.

Grecia

Daca te afli intr-o calatorie de afaceri in Grecia, fii foarte atent la cuvintele "da" si "nu".

Limba greaca este acompaniata puternic de gesturi, iar un vorbitor nativ te poate induce in eroare.

Cuvantul "nu" este insotit de o ridicare a sprancenelor, iar in limba greaca acest cuvant suna foarte apropiat de expresia "ok", asa ca trebuie sa ai grija la interpretarea sa.

Pentru "da" vorbitorii nativi isi apleaca putin capul intr-o parte, iar sonoritatea cuvantului in limba greaca este apropiata de romanescul "nu".

India


Daca atingi sau calci din greseala piciorul unu indian, ai grija sa iti ceri scuze imediat, pentru ca acestia considera piciorul ca fiind murdar si chiar imbrancirea cuiva cu piciorul reprezinta o insulta grava.

Daca esti invitat la o cina, la cineva acasa, pregateste-te sa iti lasi incaltamintea afara din casa.

Japonia

Pentru japonezi nu exista o zi de munca in care sa fie acceptat stilul casual la imbracaminte.

Tinutele business trebuie sa fie mereu conservatoare, iar femeile nu ar trebui sa poarte pantaloni si doar pantofi cu tocuri joase, pentru a evita situatia in care ar fi mai inalte decat barbatii.

Ai grija daca esti racit sau ai alergii, pentru ca folosirea servetelului in astfel de situatii este interpretata ca un pas complet gresit.

Cere-ti scuze si du-te pana la baie pentru astfel de mici probleme, te sfatuiesc expertii Forbes.

Rusia


Daca te afli intr-o calatorie de afaceri in Rusia nu poti sa refuzi un pahar de bautura.

Rusii au obiceiul sa inceapa sedintele cu un pahar de vodka, iar refuzul tau poate fi o insulta grava la adresa lor.

Acest obicei are si o explicatie plauzibila, pentru ca in Rusia socializarea si discutiile de prezentare au loc deseori inainte ca intalnirea de afaceri sa aiba loc.

Ai mare grija totusi sa pastrezi o doza moderata de alcool in intalnirile business, te sfatuiesc expertii.

Arabia Saudita

Femeile nu ar trebui sa intinda mana catre un om de afaceri, inainte ca acesta sa o faca, atunci cand se afla in Arabia Saudita.

Musulmanii credinciosi nu ating nicio persoana de sex opus care nu face parte din familia lor, iar daca persoana respectiva nu iti intinde mana, zambeste politicos si exprima verbal urarile tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#calatorii de afaceri, #comunicare, #gesturi, #interpretare gesturi, #obiceiuri, #tari , #Stiri Locuri de munca