Care sunt romanii afectati de restrictiile la munca in Spania

Joi, 18 August 2011, ora 23:41
2678 citiri
Care sunt romanii afectati de restrictiile la munca in Spania

Noile restrictii de pe piata spaniola a muncii ii vizeaza, in ciuda asigurarilor ca nu se aplica retroactiv, pe toti romanii care nu sunt inscrisi in registrele oficiilor de munca, adica pe aproape jumatate dintre romanii din Spania, potrivit Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE). 

Toti romanii din Spania care au avut un loc de munca si l-au pierdut si care nu s-au prezentat in decurs de 15 zile la Oficiul de munca pentru a spune ca este in cautarea unui loc de munca, cat si cei care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reinnoi aceasta situatie, au pierdut total dreptul de munca in Spania, sustine FADERE, citat de NewsIn.

Organizatia reamineste, in context, ca inscrierea in registrele de munca este optionala, insa acest drept se pierde automat daca situatia unei persoane care s-a inscris nu este actualizata la un interval de trei luni.

FADERE sustine ca desi in Buletinul Oficial din 22 iulie in care sunt publicate restrictiile de munca pe piata Spaniei pentru romani se spune ca ele vor fi aplicate la fel ca in perioada 2007-2009, Oficiile de munca au primit un regulament prin care masura ii include pe toti romanii care nu sunt inscrisi in registrele de munca.

"Aceasta noutate schimba total mesajul de fond al acestor restrictii, ele aplicandu-se nu doar celor care au venit dupa 22 iulie 2011, ci si multor romani care in aceste momente nu lucreaza sau lucreaza la negru si intentioneaza sa gaseasca un loc de munca, insa nu sunt inscrisi ca fiind in cautarea unui loc de munca", afirma FADERE.

Aceasta masura, mai arata organizatia, ii va afecta si pe toti copiii romanilor din Spania care sunt sudenti sau elevi si care urmeza sa termine scoala si sa se angajeze.

De asemenea, atrage atentia FADERE, masura ii va afecta si pe toti romanii care au plecat in vacanta in Romania (neavand actualmente un loc de munca in Spania - n.r.) si care intentioneaza sa se intoarca si sa lucreze in Spania. Foarte multi romani, in perioada de vara, pleaca in tara si se sterg din registrele oficiilor de munca ca sa nu plateasca o cotizatie pe perioada concediului, precizeaza FADERE.

"Noi apreciem ca masura aceasta afecteaza mai mult de 50% dintre romanii care sunt in Spania inainte de 22 iulie 2011", estimeaza FADERE intr-un comunicat.

"Consideram ca este un abuz din partea autoritatilor spaniole - dupa ce au transmis un mesaj in care spuneau ca restrictiile nu vor afecta pe romanii veniti inainte de 22 iulie 2011, lasa pe strada 50% dintre romanii care au lucrat legal si care au platit impozitele catre stat.

Vom trimite o scrisoare Uniunii Europene pentru a informa despre aceasta incoerenta" , a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE.

Organizatia mai spune ca a trimis joi un mesaj in care a rugat Ministerul Muncii din Romania sa schimbe "mesajul eronat" publicat pe www.madrid.mae.ro in care se lasa sa se inteleaga ca restrictiile nu ii vor afecta pe cei care sunt veniti inainte de 22 iulie 2011. 

#romani spania, # munca in spania, # spania, # restrictii romani , #Stiri Locuri de munca