Cartel Alfa cere Guvernului sa nu mai intarzie adoptarea salariului minim de 705 lei

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 17:30
1430 citiri
Cartel Alfa cere Guvernului sa nu mai intarzie adoptarea salariului minim de 705 lei

Confederatia Cartel Alfa cere Guvernului sa nu mai intarzie in adoptarea masurii, "oricum amanata in mod nepermis", de aliniere a salariului minim pe economie garantat in plata la 705 lei, pentru a evita conflictele sociale.

Comitetul Confederal al "Cartel Alfa" solicita Executivului ca, daca doreste evitarea conflictelor deschise, sa analizeze cu mare atentie toate masurile sociale adoptate, sa opreasca "haosul masurilor contradictorii", sa aplice transparenta, dialogul si concertarea actiunilor cu partenerii sociali, arata reprezentantii confederatiei sindicale intr-un comunicat de miercuri, precizeaza Mediafax.

Totodata, Comitetul Confederal ii avertizeaza pe premier, pe ministrul Muncii si pe ministrul Finantelor asupra faptului ca deciziile haotice adoptate la dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010 "demonstreaza incoerenta politicilor guvernamentale practicate".


Sindicalistii mai arata ca valoarea minima care se acorda asistentilor sociali pentru cresterea unui copil este de 21.000 de lei pe an, respectiv 1.700 de lei pe luna.


"Este o suma care s-a stabilit folosindu-se norme europene care impun acordarea unui minim in functie de necesitatile persoanei asistate social. Nu vedem insa ratiunea pentru care salariul minim pe economie trebuie sa ramana sub nivelul unui asistat social. Incoerenta actului guvernamental este dovedita prin aceea ca nu reuseste sa inteleaga faptul ca venitul salarial al unui om aflat in campul muncii trebuie sa fie mai mare decat venitul stabilit pentru un asistat social", a precizat sursa citata.


Sindicalistii considera ca prin mentinerea salariului minim la nivelul de jos, "al subzistentei", Guvernul nu face altceva decat sa lase deliberat o parte a cetatenilor Romaniei sub nivelul persoanelor asistate social, in conditiile in care salariatul are nevoie sa-si asigure din leafa primita un minim necesar traiului sau zilnic si al familiei sale.

Mentinerea acestor actiuni va duce la declansarea unui urias val de proteste "ale celor care astazi asista neputinciosi la adoptarea unor masuri haotice", au subliniat reprezentantii "Cartel Alfa".


In 5 ianuarie, sindicalistii au cerut, la intalnirea cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca salariul minim sa fie 705 lei, la fel ca si coeficientul 1 din Legea salarizarii unitare, amenintand ca vor da in judecata Executivul daca nu isi asuma initiativa acestei transformari.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariu minim, # valoare, # adoptare , #Stiri Locuri de munca