Castigul salarial mediu net a crescut cu 119 lei in decembrie

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 11:00
1615 citiri
Castigul salarial mediu net a crescut cu 119 lei in decembrie

Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2010 cu 119 lei (8,6%) fata de luna precedenta, la 1.496 lei, ca urmare, printre altele, a acordarii de prime de vacanta sau pentru sarbatorile de iarna, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), anunta NewsIn.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna decembrie in activitatile de intermedieri financiare (4.100 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (856 lei).

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,3%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,8%.

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 108,0%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,9%, cu 9,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2010.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.067 lei in decembrie, cu 8,8% mai mare fata de cel din luna precedenta.

Potrivit INS, in decembrie 2010, in toate activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna anterioara, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna) ori ajutoare banesti, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net cu 39,9% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 29,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 20% si 22% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia carbunelui superior si inferior si intre 16% si 20% in telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor textile, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea echipamentelor electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

De asemenea, au fost cresteri ale castigului salarial mediu net in decembrie 2010, intre 14% si 16%, in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, transporturi pe apa, industria metalurgica, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor. INS precizeaza ca in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu exceptia activitatii de invatamant.

Astfel, in administratia publica a fost inregistrata o crestere de 14,1%, ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), iar in sanatate si asistenta sociala de 1,6%, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati, precum si platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

In invatamant, scaderea cu 3,2% a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta a fost cauzata de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, in luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.

Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), castigul salarial mediu net din luna decembrie a scazut in sectorul bugetar cu 19,1% in invatamant, 16,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 5,4% in administratia publica. 

#castigul salarial mediu net, #cresteri, #sector bugetar, #sector economic , #Stiri Locuri de munca