CC a decis: Legea pensiilor este constitutionala

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 17:27
1398 citiri
CC a decis: Legea pensiilor este constitutionala

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este constitutionala Legea pensiilor adoptata de deputati dupa admiterea cererii presedintelui de reexaminare, relateaza Mediafax.

Curtea Constitutionala a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel ca actul normativ este in acord cu prevederile Legii fundamentale.

Sesizarea, formulata de 55 de parlamentari PNL, a fost depusa la Curtea Constitutionala in 8 decembrie.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu declara ca grupul liberal din Camera Deputatilor a decis sa conteste la Curtea Constitutionala Legea privind sistemul unitar de pensii, iar principalul argument de neconstitutionalitate se refera la discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare.

" In acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstitutionala, dupa aceasta lege femeile vor avea o pensie mai mica decat barbatii ", preciza deputatul PNL.

Nicolaescu adauga ca precizarea facuta de ministrul Ioan Botis cu privire la corectarea diferentierii de varsta de pensionare cu stagiul de cotizare este prevazuta intr-o anexa la Legea pensiilor.

Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata in 7 decembrie, de plenul Camerei Deputatilor.

Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat fata de varianta initiala adoptata este cel referitor la varsta de pensionare.

 

#cc, #constitutie, #lege, #pensii , #Stiri Locuri de munca