Ce ar trebui sa stii despre evaluarile de performanta profesionala

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 10:59
3940 citiri
Ce ar trebui sa stii despre evaluarile de performanta profesionala

Evaluarea anuala a performantei profesionale poate ca iti aminteste de vremurile din studentie sau scoala, cand primei carnetul de note. Primesti feedback legat de munca ta din ultimul an, speri sa fie de bine si iti stabilesti noi obiective pentru anul care vine.

Evaluarea este o ocazie de a afla ce vrea seful de la tine si de a explica ce vrei tu de la jobul tau. Desi in scoala nu aveai ce sa faci in asteptarea carnetului de note, acum poti si ar trebui sa te pregatesti pentru evaluarea profesionala, scrie CareerBuilder.

Autoevaluarea

“Un angajat ar trebui sa-si petreaca putin timp analizand faptele, sentimentele si rezultatele ultimei perioade,” sugereaza Paul Glen, autor si editor. “Faptele includ lucrurile petrecute, succesele si esecurile.

Sentimentele sunt reprezentate de reactia pe care a avut-o angajatul la faptele mentionate si modul in care a perceput parerea superiorilor legata de succesele si esecurile sale. Iar apoi e momentul sa evalueze rezultatele concrete ale muncii sale.”

Aceasta pregatire te ajuta sa asculti ce are seful tau de spus si te face sa te gandesti la ce subiecte vrei tu sa abordezi. Evaluarea este despre tine si despre performanta ta, aminteste Glen.

“Pune intrebari despre cum iti poti imbunatati performanta si pentru a clarifica asteptarile legate de jobul tau,” sugereaza acesta. “Nu transforma discutia intr-o critica la adresa sefului sau a colegilor tai. Nu te va ajuta la nimic.”

Accepta feedback-ul pozitiv si negativ

Totusi, e posibil sa simti nevoia de a indeparta discutia de tine sau de a face din tantar armasar daca esti criticat. Nu lasa acest lucru sa se intample.

“Atitudinea defensiva nu este niciodata folositoare. Seful vrea un angajat care sa incerce sa inteleaga critica. Chit ca esti sau nu de acord cu aceasta, pune intrebari si incearca sa intelegi ca este doar punctul de vedere al sefului tau. Apoi, daca simti ca este nedrept, poti aduce justificari, cu tact.

Insa daca incerci sa te justifici inainte sa intelegi cu adevarat, vei transmite faptul ca nu esti interesat de feedback,” spune Glen.

Nu uita ca orice feedback, atat negativ, cat si pozitiv, este destinat imbunatatirii muncii tale. De exemplu, ai aratat care este tiparul dupa care iti realizezi sarcinile, insa nu ai dat dovada de abilitatile de leadership necesare pentru a trece la urmatorul nivel.

Asadar, stii ca poti face treaba, dar trebuie sa demonstrezi ca poti face fata unei promovari. Evaluarea este menita sa te transforme intr-un angajat mai bun. Daca firma ar fi vrut doar sa te critice, ar fi putut sa economiseasca niste timp si sa-ti trimita un e-mail rautacios. Sau pur si simplu sa te concedieze.

Dupa evaluare, responsabilitatea ta este sa folosesti critica si laudele pe care le-ai primit drept indrumari pentru performanta zilnica.

“Ia cateva notite si apoi gandeste-te la pasii concreti pe care poti sa-i faci pentru a-ti imbunatati performanta si pentru a te asigura ca actiunile tale sunt observate,” sfatuieste Glen.

“Retine ca nu trebuie sa demonstrezi nimic in saptamana care urmeaza. Dupa o anumita perioada de timp, poate pana la jumatatea timpului ramas pana la urmatoarea evaluare, intreaba-ti seful cum te descurci cu lucrurile specifice asupra carora ti s-a atras atentia. Astfel vei obtine feedback in timp util pentru a face ceva si il vei determina si pe seful tau se observe ca te straduiesti.”

Discutia despre salariu

Cand te gandesti la evaluarea ta, probabil ca te gandesti si la modul in care rezultatele iti afecteaza salariul. In unele companii, negocierile salariale pot fi abordate la o sedinta total diferita, care are loc intr-un moment total diferit.

Alte firme profita de evaluarea performantei pentru a gestiona discutia despre bani. Glen ii sfatuieste pe angajati sa se gandeasca complet separat la evaluare si la salariu. Daca va fi discutata compensatia ta, seful va mentiona primul acest lucru.

“Daca seful nu aduce vorba de bani, la final, intreaba care este relatia dintre evaluarea performantei si evaluarea salariala,” sugereaza Glen.

“Scopul evaularii performantei profesionale este sa ofere angajatului un feedback, in functie de asteptarile companiei. Evaluarea salariala este in stransa legatura cu recompensa financiara a colegilor si cu piata externa.”

Daca lasi discutia despre salariu sa aiba loc in mod natural, nu muti concentrarea de pe performanta ta. Arati astfel sefului tau ca esti concentrat pe mai multe lucruri, nu doar pe salariu, si ca te preocupa ce are acesta de spus.

#angajat, #cariera, #companie, #evaluare, #job, #performanta, #profesionala, #sef , #Stiri Locuri de munca