Ce faci cand un angajat problematic iti cere recomandarea

Vineri, 25 Martie 2011, ora 13:40
3812 citiri
Ce faci cand un angajat problematic iti cere recomandarea

Cererea unui fost angajat de a-ti oferi recomandarea in fata unui potential angajator nu ar trebui sa reprezinte o problema, cu exceptia situatiei in care angajatul nu a fost tocmai unul stralucit pe intreaga perioada a colaborarii. Recomandarea unui om in care nu ai incredere ar putea face rau atat angajatului in cauza, cat si credibilitatii tale, ca angajator.

Nimeni nu isi doreste sa fie pus in situatia de a refuza, insa uneori asta reprezinta singura varianta cand nu ai nimic bun de afirmat despre persoana respectiva si tii foarte mult la prestanta cuvantului tau.

Business Insider a cautat cateva raspunsuri de la manageri cu experienta, pentru a-i ajuta pe cei aflati in aceasta situatie sa depaseasca momentul, ca niste profesionisti.

Evita situatia cu orice pret


Nu ignora cererea, dar nici nu o accepta, daca nu vrei sa iti asumi niste declaratii lipsite de onestitate.

Nu minti, atunci cand imaginea ta este in joc

Atunci cand recomanzi un angajat, intregul sau comportament si rezultatele sale sunt o reflexie a ta, in fata noului angajator.

Nu este nicio problema daca refuzi cererea

E mai bine sa refuzi imediat ce ti s-a propus sa faci o recomandare, decat sa prelungesti durata in care te gandesti la o modalitate eleganta de a o refuza, pentru ca astfel angajatul are timp sa ceara altcuiva recomandarea.

Cum refuzi cererea de recomandare?

Cand spui ca nu vrei sa recomanzi pe cineva, poti sa fii complet sincer si sa spui ca nu te simti confortabil sa faci asta sau sa inventezi o "minciuna alba".

Alege o scuza partial adevarata, precum ideea ca in compania ta nu se obisnuieste sa se faca recomandari pentru fostii angajati sau ca nu esti in masura sa faci recomandari.

Ce spui totusi, daca ai acceptat deja?

In cazul in care nu ai putut sa iti refuzi fostul angajat, atunci nu esti nevoit sa iti prezinti parerea sincera despre performanta angajatului.

Poti, in schimb sa scrii o confirmare strict factuala in care spui ca angajatul a colaborat cu organizatia ta pe o anumita perioada, in care a o cupat un anumit post, care presupune anumite responsabilitati.

Mai exista si varianta in care inventezi o alta "minciuna alba" prin care spui ca ai vorbit cu superiorul tau direct si ca nu ai voie sa faci recomandari sau ca ai motive legale pentru care nu poti sa faci acest lucru.

#angajat problematic, #cerere de recomandare, #manager, #noul angajator, #recomandare , #Stiri Locuri de munca