Ce poti face cand esti victima furtului de idei

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 15:46
3721 citiri
Ce poti face cand esti victima furtului de idei

Neregulile la locul de munca sunt mult mai frecvente decat ai putea sa crezi – si nu au nimic de-a face cu recuzita lipsa sau banii putini.

Intr-un studiu recent, realizat de Robert Half International, 29% dintre angajatii chestionati au afirmat ca un coleg si-a asumat la un moment dat meritele pentru o idee de-a lor. Iar cei care “fura” creditele colegilor altfel demni de lauda scapa mai usor decat ai putea sa crezi. Mai mult de 51% dintre cei care au spus ca li s-a furat o idee au afirma ca nu au actionat in nici un fel in aceasta privinta.

Natura competitiva a mediilor de lucru din ziua de astazi ar putea contribui la furtul de idei. Climatul business nesigur determina multi angajati sa devina disperati sa impresioneze managementul, pentru a-si demonstra valoarea sau pentru a fi luati in considerare in vederea unei promovari. Insa obtinerea meritelor pentru contributia ta profesionala este esentiala mai ales acum, cand performantele tuturor angajatilor sunt atent evaluate.

Daca stii ca esti victima unui furt de idei, nu te lasa pus la pamant. Daca partenerii tai stiu ca pot scapa basma curata daca isi asuma meritul pentru munca ta, nu o vor face o singura data si vor profita la nesfarsit. In plus, daca nu iti sunt recunoscute munca si realizarile, vei fi evaluat in mod eronat, avansarea ta profesionala fiind astfel afectata. Iar lipsa de apreciere te poate determina eventual sa devii nemotivat si nemultumit cu pozitia pe care o ocupi in prezent.

Cum poti evita acest scenariu? Incepe prin a-ti impartasi ideile direct managementului si altor colegi, mai ales la inceput, astfel incat toata lumea sa recunoasca faptul ca originea conceptului este in mainile tale. De exemplu, ai putea sa apelezi la sedinte regulate cu managerul tau, pentru a-i actualiza progresele pe care le-ai facut in implementarea ideii initiale.

Iata cateva indrumari suplimentare despre cum sa obtii meritul cuvenit:

Cauta tiparele. Daca micile sau marile tale contributii la diverse proiecte sunt in mod frecvent trecute cu vederea, gandeste-te la modul in care comunici cu membrii echipei. Daca alti oameni obtin in mod obisnuit laude pentru ideile tale inseamna ca ar trebui sa fii mai impunator, mai hotarat.

Ia-o usor. Daca esti de parere ca ti-a fost furata o idee, incearca sa afli exact cum s-a intamplat, inainte sa actionezi. Programeaza o intalnire privata cu colegul in discutie, pentru a discuta problema, asigurandu-te ca nu il abordezi intr-un mod acuzator.

Purtand o discutie cu individul respectiv, poti chiar sa descoperi ca incidentul nu a fost intentional sau ca a fost rezultatul unei simple neintelegeri. Daca, dupa acea intalnire, inca mai consideri ca acel coleg si-a asumat meritele pentru ideile tale in mod intentionat, ar trebui sa-ti atentionezi managerul, in privat, si sa-i explici ce s-a intamplat. De asemenea, cauta eventuali martori care sa te sustina.

Ai grija cand este vorba de seful tau. Procedeaza cu grija atunci cand crezi ca cel care si-a asumat meritele pentru munca ta este chiar seful tau. Feedback-ul sincer din parte unei a treia parti de poate ajuta sa decizi care este actiunea pe care vrei sa o iei, asa ca ia in considerare posibilitatea de a vorbi cu un mentor de incredere despre aceasta situatie.

Acesta sau aceasta ar putea sa vorbeasca in numele intregii echipe. Daca esti preocupat de faptul ca seful tau isi asuma in mod constant meritele pentru munca ta, incearca sa devii mai vizibil in fata altora, mai ales in fata managementului, astfel incat rolul tau sa nu fie trecut cu vederea.

Invata cand sa pastrezi tacerea. Unele furturi de idei pot fi atat de minore incat cel mai bun raspuns este lipsa unui raspuns. Daca un astfel de lucru nu iti va afecta cariera in nici un fel sau pare a fi o greseala sau o intamplare izolata, ia in considerare posibilitatea de a trece cu vederea ce s-a intamplat.

Daca faci din tantar armasar, ai sanse mari sa-ti distrugi imaginea profesionala si sa-ti alterezi relatiile de lucru. Daca nu exista alti oameni care sa confirme ca ideea a pornit de la tine si nu ai cum sa demonstrezi acest lucru, s-ar putea sa nu ai nici un castig de cauza oricum.

Fii corect fata de ceilalti. Daca ti se ofera meritele pentru o idee a unui coleg, asigura-te ca remediezi situatia. Colegul tau va aprecia acest lucru si astfel vei da un exemplu demn de urmat.
Nu te napusti.

Daca vezi ca altii isi asuma meritele muncii pe care nu au facut-o ei si scapa cu asta, ai putea fi tentat sa procedezi la fel. Nu o face. In afara de faptul ca ti-ai pune in pericol imaginea profesionala si perspectivele de viitor, ai risca sa distrugi dinamica, productivitatea si moralul echipei.

Nimeni nu vrea sa lucreze cu un coleg nesincer, asa ca ai avea mari sanse sa fii inlaturat din echipa – sau chiar din companie – pentru a preveni alte eventuale probleme.

Recunoasterea meritelor muncii tale sunt importante pentru succesul dorit, insa, de asmenea, sa recunosti, la randul tau, meritele celorlalti poate fi la fel de benefic. Recunoasterea celor care au ajutat la dezvoltarea unei idei poate motiva intreaga echipa.

#cariera, #coleg, #furt, #idei, #job, #manager, #nedrept, #victima , #Stiri Locuri de munca