Cei care nu au cotizat la pensii pot plati retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 00:56
3641 citiri
Cei care nu au cotizat la pensii pot plati retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Persoanele care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii vor avea dreptul sa plateasca retroactiv, dar numai pentru ultimii cinci ani, in baza unei ordonante de urgenta adoptata, joi, de Guvern, potrivit Mediafax. 

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...)

Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in ordonanta.

Baza lunara de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara, garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.

Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi "actualizata" cu indicele de inflatie.

Sumele vor fi platite la bugetul de pensii fie intr-o singura transa, fie esalonat, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010.

Perioada pentru care se achita contributia de asigurari sociale va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Facilitatea privind plata retroactiva va fi valabila doar pana la sfarsitul anului 2010

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#cotizatie, #guvern, #pensie, #retroactiv , #Stiri Locuri de munca