Cele mai bune perspective de angajare vin din domeniul serviciilor

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 10:13
1602 citiri
Cele mai bune perspective de angajare vin din domeniul serviciilor

Sectorul serviciilor ofera cele mai bune perspective de angajare pe termen mediu, in viitor, pe langa tranzitia catre acest sector, vom asista si la o crestere semnificativa a cererii de pregatire si calificare la toate nivelurile, se arata intr-un studiu realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Pregatirii Vocationale (CEDEFOP). Potrivit studiului, economia europeana va genera peste 13 milioane de noi locuri de munca pana in 2015, sectorul afacerilor si cel al serviciilor vor inregistra cea mai mare crestere. In urmatorii sapte ani, Europa va castiga inca 12,5 milioane de noi locuri de munca cu cel mai inalt nivel de calificare si 9,5 milioane cu nivel mediu. Numarul locurilor de munca pentru muncitorii slab calificati va continua sa scada pana la 8,5 milioane. In prezent, peste 80 dintre cele 210 milioane de salariati europeni au o inalta pregatire si desfasoara alte activitati decat cele manuale.


Potrivit studiului, dezvoltarea continua a sectorului serviciilor si schimbarile de natura tehnica si organizationala cresc cererea de forta de munca calificata, tranzitia economiilor europene care se indeparteaza de sectoarele de activitate traditionale catre cel al serviciilor va continua, in special, in randul noilor state membre.


Afacerile si serviciile vor genera noua milioane de locuri de munca, transporturile, distributia si turismul vor genera 3,5 milioane de noi locuri de munca si alte trei milioane de noi joburi vor fi create in sectoarele educatiei, sanatatii si serviciilor sociale.


Muncitorii calificati vor avea nevoie din ce in ce mai mult de calificari de nivel mediu, in timp ce muncitorii necalificati care presteaza activitati manuale vor avea nevoie de calificari. Studiul a fost realizat in 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. La studiu nu au participat Romania si Bulgaria, dar au fost incluse Norvegia si Elvetia.


Trend

Numarul locurilor de munca pentru muncitorii slab calificati continua sa scada in urmatorii sapte ani, in detrimentul joburilor calificate si inalt calificate.