Cele mai grave 7 greseli pe care le poti face in cariera

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 18:05
2670 citiri
Cele mai grave 7 greseli pe care le poti face in cariera

Tenisul si afacerile au mai multe lucruri in comun decat ti-ai imagina. In 1982, un tenisman a descris, in termeni de specialitate, ceea ce se intampla atunci cand un jucator gata sa trimita mingea in terenul adversarului greseste trimitand-o in afara terenului – sau ratand complet lovitura. Acelasi gen de eroare se petrece mereu in lumea business-ului.

Cercetarile arata ca pana si cei mai inteligenti manageri fac cele mai groaznice greseli in cariera. Inca o data, acelasi lucru este valabil si in tenis. Chiar si cei mai buni jucatori din lume fac astfel de greseli la fiecare meci. In tenisul profesional, la fel ca in afaceri, jucatorul cu cele mai putine greseli castiga.

De asemenea, cercetarile arata ca la nivelurile superioare ale corporatiilor, aceste erori au devenit din ce in ce mai frecvente. De exemplu, schimbarea detinatorilor de functii CEO a crescut cu 60% intre 1995 si 2006 si acest procent nu pare sa scada. Totusi, nu trebuie sa detii o functie de top pentru a face erori costisitoare.

Jeffrey A. Krames, autor al "The Unforced Error: Why Some Mangers Get Promoted while others Get Eliminated", afirma ca a asistat la enorm de multe greseli in cariera sa, greseli facute chiar de cei pe care ii privea ca fiind cei mai inteligenti si mai eficienti manageri.

Asadar, ce greseli din tenis se aplica vietii si carierei tale? Ia in considerare urmatoarele:

Greseala Nr. 1: Joci mereu singur

Sa joci in echipa, alaturi de un partener, este o actiune mai realista decat sa fii singuraticul care face totul de unul singur. Exista unii indivizi care nu au capacitatea de a-si imparti responsabilitatile cu altii sau de a lucra cu colegii.

Aceasta ar putea fi una din acele erori grave; luand in considerare complexitatea mediilor de lucru din ziua de azi, fiecare angajat si manager are nevoie de tot ajutorul care i se poate oferi.

Greseala Nr. 2: Nu esti mereu in contact cu realitatea

Multi tenismeni extraordinari au pierdut timp pretios insistand asupra faptului ca adversarul a facut o greseala pe care nimeni nu o recunoaste. In business, se petrecere mereu acelasi fenomen.

De exemplu, managerii nu se pot impaca cu idee ca ultimul lor produs este un esec, asa ca investesc si mai multi bani in ceva prost, care ar fi trebuit abandonat.

Greseala Nr. 3: Nu iei pregatirea in serios

Aceasta este o alta problema care exista atat in tenis, cat si in business. In tenis, jucatorul trebuie sa se antreneze pentru a excela. In business, trebuie sa iei la fel de in serios pregatirea continua. Fostul CEO de la GE, Jack Welch, a afirmat ca este responsabilitatea fiecarui om sa gaseasca o cale mai buna de a rezolva lucrurile.

Greseala Nr. 4: Nu experimentezi constant si consistent

W. Timothy Gallwey, comentator al acestui sport, a spus ca “Loviturile perfecte se afla deja in noi, asteptand sa fie descoperite.” Billie Jean King a explicat cum campionii joaca fara oprire, pana cand o fac perfect.

In business, o lovitura perfecta poate fi reprezentata de o campanie de marketing, care castiga un contract de milioane de dolari, sau prezentarea unei strategii, care te ajuta sa castigi acea promovare mult asteptata.

Greseala Nr. 5: Nu esti pregatit mereu

Sa fii pregatit conteaza mult in business, la fel ca si in tenis. Si diferit de alte capcane, acest lucru depinde total de tine. De exemplu, daca mergi la o sedinta si seful te intreaba despre un proiect care este responsabilitatea ta, ii poti oferi informatiile necesare despre acesta?

Stii care sunt termenele-limita importante? Ce obstacole trebuie sa depasesti? Acestea sunt intrebarile la care un manager trebuie sa fie mereu pregatit sa raspunda.

Greseala Nr. 6: Nu iti protejezi terenul

Jucatorii de tenis trebuie sa vada si sa controleze intreg terenul. In business, trebuie sa fii in legatura cu toate aspectele jocului, daca vrei sa ai mari sanse de succes. Toata lumea este afectata de jocuri de teren si de putere care au loc zilnic la locul de munca.

Expertul in cariera Kathleen Reardon spune ca esential este sa stii ca atunci cand alegi doi oameni competenti, cel care detine o istetime politica, fiind agil atunci cand vine vorba de folosirea puterii, si abilitatea de a influenta opiniile altora, acela este cel care va ajunge departe.

Greseala Nr. 7: Nu iti controlezi partea ta de teren

Sa nu-ti asumi responsabilitatea este o alta eroare importanta. Si, spre deosebire de alte greseli, aceasta poate fi incadrata in categoria “omisiunilor”, pentru ca nu este ceva ce face cineva, ci ceva ce nu face.

Asadar, aceasta greseala este usor de facut si destul de frecventa. Desi nu poti controla chiar tot, fa un pas in fata si asuma-ti responsabilitatea, atunci cand este cazul. Daca nu exista cineva care sa rezolve o problema pe care ai observat-o si tu sau cineva care sa profite de o oportunitate pe care ai identificat-o, gandeste-te daca ai putea s-o faci chiar tu.

#cariera, #companie, #grave, #greseli, #job, #manager, #tenis , #Stiri Locuri de munca