Cele mai mari salarii mici

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 12:55
1559 citiri
Cele mai mari salarii mici

Daca va gandeati sa emigrati in speranta gasirii unei vieti mai bune, va putem da un sfat: alegeti Luxemburg.

Motivul? Salariul minim garantat de stat este de 1.413 euro pe luna, aceasta suma reprezentand cel mai mare venit minim din Europa, primit de maturatorii de strada sau soferi, potrivit unei cercetari realizate de institutul european de statistica, Eurostat.

Olanda se regaseste pe locul doi in topul celor mai mari salarii minime din Europa, cu venituri lunare de 1.336 de euro, in timp ce Irlanda, cu un salariu lunar 1.152 de euro, se afla pe locul al saselea. Insa, dupa ce economia irlandeza a cunoscut una dintre cele mai accentuate contractii din Europa, majoritatea angajatorilor, in special cei din domeniul constructiilor si cel hotelier, au cerut reducerea salariului minim, pentru a face fata crizei economice.

Aceste cerinte sunt cauzate si de faptul ca Irlanda are foarte multi imigranti, care prefera sa accepte pachete salariale sub nivelul minim, decat sa se intoarca in tarile natale, unde veniturile sunt mult mai mici. De exemplu, in Letonia, salariul minim este de 343 de euro, in timp ce, in Bulgaria, coboara la 240 de euro pe luna.

In tarile scandinave (Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca) nu exista un salariu minim, avand sindicate extrem de puternice.

"Sindicatele sunt de parere ca un salariu minim national al dauna negocierilor colective si ar putea chiar sa reduca veniturile", a explicat, pentru Forbes, secretarul general al Federatiei Angajatorilor Europeni, Robin Chater.

Astfel, tarile nordice prefera sa aiba intelegeri colective intre sindicate si angajatori, prin care se determina salariile minime, acesta nefiind stabilit de guverne. In unele cazuri, in special in Danemarca, s-a ajuns la un grad de cooperare foarte ridicat intre cele doua parti. "Este armonios. Exista un echilibru in aceste compromisuri", a spus Chater.

Franta, pe locul patru in topul celor mai mari salarii minime (1.189 de euro pe luna), este cunoscuta pentru sindicatele care lupta pentru pastrarea salariilor mici la un nivel rezonabil. De alfel, sindicatele franceze se implica activ in viata comunitatilor din care fac parte membrii lor, facand parte din organizatiile de sprijin al somerilor sau din cele de ingrijire a copiiilor, in unele zone din tara.

Totusi, in ciuda fortei pe care o reprezinta, apartanenta la sindicate a scazut in Europa de Vest, in ultimii ani. Chiar si in Franta, acestea reprezinta doar 8% din populatia activa, potrivit lui Chater.

Salarii de supravietuire, in Europa de Est

Desi in tari precum Polonia si Slovacia se inregistreaza una dintre cele mai semnificative rate de cresteri salariale, locuitorii trebuie, inca, sa supravietuiasca cu salarii mult sub media venitului minim din vestul continentului.

In Romania, de exemplu, salariul minim este de numai 263 de euro pe luna, iar autoritatile au declarat ca incearca sa-l majoreze la 50% din salariul mediu, pana in anul 2014.

Iesirea din recesiune fiind aproape, potrivit analistilor, exista multe dezbateri privind viitorul salariilor minime. In timp ce angajatorii isi doresc scaderea acestuia, in tarile din vest, pentru a rezulta un mediu mai competitiv, sindicatele sustin ca problema este mai mult de dreptate sociala, decat una economica, guvernele trebuind sa se asigure ca cetatenii tarilor respective nu ajung la limita saraciei.

Top 10 salarii minime

1. Luxemburg: 1.413 euro/luna. Crestere anuala in 2009: 4,4%.
2. Olanda: 1.336 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -3,4%.
3. Belgia: 1.254 euro/luna. Crestere anuala in 2009: - 5,6%
4. Franta: 1.189 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -3,1%.
5. Marea Britanie: 1.154 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -3,6%.
6. Irlanda: 1.152 euro/luna. Crestere anuala in 2009: 0%.
7. Malta: 804 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -2,8%.
8. Spania: 760 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -3,8%.
9. Grecia: 723 euro/luna. Crestere anuala in 2009: 0%.
10. Slovenia: 710 euro/luna. Crestere anuala in 2009: -8,6%.

#salarii, #bani, #angajati, #castig , #Stiri Locuri de munca