Cele mai periculoase meserii

Luni, 29 August 2005, ora 16:54
1514 citiri

V-ati intrebat vreodata care sunt cele mai periculoase meserii? Americanii au facut-o si au intocmit o statistica pentru cei care nu stiu inca ce scoala sau ce drum in viata vor sa urmeze.

Este adevarat ca unele meserii merg mana in mana cu pericolul, insa nu toti americanii sunt cosmonauti sau piloti de incercare pentru vreun mare concern aviatic sau producator auto din Detroit.

Anul trecut, chiar si cei care au o meserie "pasnica" au fost decimati in numar mare de autostrazile americane, principalul ucigas, cu 1.374 de morti.

Exista totusi americani care se duc la munca si nu sunt convinsi ca se vor inbtoarce seara acasa. In ordinea riscului pe care il prezinta, cele mai periculoase meserii (ocupatii) in Statele Unite se prezinta astfel:

1.Muncitori in sectorul forestier

2.Piloti de aeronave

3.Pescari

4.Siderurgisti

5.Colectori de materiale reciclabile

6.Fermieri

7.Constructori la inaltime

8.Electricieni

9.Soferi de camion

10.Soferi de taxi

Daca cele de sus sunt cele mai periculoase meserii, evident platite prost pentru nivelul de cunostinte cerut, aflati ca exista in SUA meserii (unele cu "staif") platite disproportionat cu nivelul de pregatire, dupa standardul cetatenilor Unchiului Sam.

Acestea sunt meserii pe care statistica ne invita sa le alegem numai din pasiune, caci la nivelul portofelului situatia nu este deloc roz:

1.Arheolog - meserie foarte prost platita pentru anii intregi de studiu si investitia initiala. Numai 38.000 de dolari annual, in contextul in care un chirurg la o clinica particulara poate obtine si 1,2 milioane de dolari anual, ca sa nu mai vorbim de un avocat sau reprezentant al show-bizului.

2.Arhitect - un debutant castiga 34.000 de dolari anual, iar unul "senior" (daca ajunge vreodata) incaseaza cel mult 68.000 de dolari.

3.Bucatar - daca nu ajungi un nume in domeniu vei castiga in SUA cel mult 9,86 dolari/ora, in calduri infernale (majoritatea bucatariilor nu au aer conditionat) cu un program de lucru de 80-100 de ore pe saptamana si 12 ore/zi. De mentionat ca acest program este impus de angajator.

4.Membru al clerului. Cei cu vocatie trebuie sa se multumeasca cu viata de apoi, pentru ca mai mult de 39.000 de dolari nu vor vede la fata intr-un an

5.Profesor de arte liberale (muzica, desen, etc.) 44.300 de dolari.

6.Psiholog de scoala primara/liceu: 51.170 de dolari

7.Cercetator (in cadrul unei universitati): 39.000 de dolari pe an.

Sursa: CNN Money

Banii Nostri