Comisia Europeana caura solutii pentru descurajarea muncii nedeclarate

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 14:15
1915 citiri
Comisia Europeana caura solutii pentru descurajarea muncii nedeclarate

Comisia Europeana a lansat o consultare cu reprezentantii sindicatelor si ai organizatiilor patronale privind masurile care ar putea fi luate in viitor la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata, se arata intr-un comunicat.

Comisia Europeana a lansat o consultare cu reprezentantii sindicatelor si ai organizatiilor patronale privind masurile care ar putea fi luate in viitor la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata, printr-o mai buna cooperare intre autoritatile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre, cum ar fi inspectoratele de munca, autoritatile fiscale si de asigurari sociale.

Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, a declarat ca munca nedeclarata este un flagel, lucratorii fiind expusi unui risc crescut de saracie si unor conditii de munca potential periculoase.

"Fenomenul submineaza siguranta locurilor de munca, accesul lucratorilor la pensii si la asistenta medicala. Munca nedeclarata priveaza guvernele de venituri fiscale si de cotizatii la asigurarile sociale. Guvernele, angajatorii si sindicatele ar trebui sa colaboreze la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata", considera comisarul european.

Aceasta consultare va permite Comisiei sa puna in aplicare obiectivele politicilor sale de combatere a muncii nedeclarate, stabilite in aprilie 2012 in Pachetul privind ocuparea fortei de munca, care arata ca transformarea muncii informale sau nedeclarate in munca legala ar putea contribui la reducerea somajului.

Radiografie a pietei muncii

Documentul de consultare prezinta o imagine de ansamblu a principalelor probleme cauzate de munca nedeclarata (inclusiv falsa activitate independenta), trece in revista studiile recente privind munca nedeclarata si descrie obiectivele si continutul posibil al unei viitoare initiative UE de combatere a acestui fenomen. Initiativa urmeaza sa fie adoptata in a doua jumatate a anului 2013.

Angajatii si organizatiile patronale pot sa-si prezinte opiniile si comentariile pana la 20 septembrie 2013.

Instituirea unor modalitati mai eficiente de combatere a muncii nedeclarate ar ajuta statele membre sa indeplineasca obiectivele strategiei Europa 2020 care constau in garantarea faptului ca 75 la suta din persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani au un loc de munca si in reducerea cu cel putin 20 de milioane a numarului de persoane care sufera sau sunt amenintate de saracie si de excluziune sociala.

#solutii descurajare somaj, #CE descurajare somaj , #Stiri Locuri de munca