Comisia Europeana cere Frantei sa recunoasca studiile si calificarile romanilor si bulgarilor

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 17:22
1816 citiri
Comisia Europeana cere Frantei sa recunoasca studiile si calificarile romanilor si bulgarilor

Comisia Europeana a transmis vineri Frantei o scrisoare de notificare prin care ii cere sa actualizeze listele de calificari ce beneficiaza de recunoasterea automata, prin adaugarea calificarilor corespondente din Bulgaria si Romania, se arata intr-un comunicat al CE, preluat de NewsIn.

 

Comisia arata ca termenul limita pentru transpunerea in legislatia nationala a directivei ce prevede adaptari tehnice ale regulilor din domeniul calificarilor profesionale, in urma aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, a expirat la 1 ianuarie 2007.

Franta nu a pus in practica inca toate prevederile necesare, conform CE. Directiva 2006/100/EC, ce adapteaza Directiva calificarilor profesionale, prevede ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria trebuie incluse in sistemul de recunoastere a diplomelor ce confera oricarui solicitant ce are o diploma prin care poate sa exercite o profesie reglementata in statul membru de provenienta sa o poata exercita si intr-un alt stat membru.

"Atata timp cat directiva nu este transpusa in legislatia nationala, specialistii ce detin documente de calificare profesionala din Bulgaria sau Romania risca sa fie supusi unor proceduri birocratice lente si care nu sunt necesare, inainte de a putea sa isi exercite dreptul de a munci oriunde in Uniunea Europeana, iar utilizatorii potentiali ai serviciilor oferite de acesti specialisti pot fi privati de posibilitatea de a beneficia de expertiza lor", se arata in comunicatul Comisiei.

Curtea Europeana de Justitie poate impune Frantei plata unei sume globale sau a unor penalitati, daca nu sunt luate masuri in acest sens, avertizeaza CE. 

#CE, # penalitati, # studii , #Stiri Locuri de munca