Comunitatea romaneasca din Catalonia a crescut cu 40%, in ultimii cinci ani

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 00:19
2816 citiri

Romanii sunt pe punctul de a deveni a doua comunitate de imigranti din Catalonia. Acest grup, cuprinzand in prezent circa 50.000 de persoane, e a treia mare comunitate straina, depasita numeric doar de marocani - 163.589 de persoane - si de ecuatorieni - 61.814 de persoane.

Cresterea vertiginoasa a numarului de romani e un fapt fara precedent in istoria miscarilor migratorii din Catalonia. In mai putin de cinci ani, numarul celor proveniti din aceasta tara eropeana (Romania), a crescut cu 40%.

"Imigratia romaneasca va continua sa se amplifice in Catalonia, fara a putea fi oprita, in pofida moratoriului de doi ani impus recent de Uniunea Europeana, prin care se incearca stavilirea unui val de lucratori proveniti din Romania si Bulgaria, cele doua noi state membre ale Uniunii", afirma antropologul Miguel Pajares, in teza sa de doctorat despre imigratia romaneasca.

Teza a primit la Universitatea din Barcelona titlul de "Magna cum laude" si va fi in curand tiparita. Pajares, directorul departamentului pentru imigratie al Centrului de Studiu si Cercetare pentru Comisiile Muncii, a dedicat doi ani studiului implantarii comunitatii romanesti in Catalonia.

Imigrantii romani au inceput sa soseasca aici acum cinci ani, si de atunci comunitatea a crescut in continuu, intr-un ritm vertiginos, intr-un proces care ii surprinde pe analisti si afecteaza si restul Spaniei, unde se inregistreaza de asemenea un val masiv de imigranti romani, mai ales in Madrid si Valencia.

"Motivele acestei deplasari masive sunt multiple", explica Pajares. Pe de-o parte, criza economica si politica prin care a trecut Romania intre anii 1980 - 1990, dificultatile din ce in ce mai mari de a se instala in Germania, destinatia lor traditionala, adaugandu-se si suprimarea vizelor turistice intre Romania si Spania.

Niciodata in trecut nu s-au mai instalat romanii in Spania, si cu atat mai putin in Catalonia. Singurul val de imigranti romani din istoria secolului XX s-a produs la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. A fost un val de cateva sute de imigranti, majoritatea militanti fascisti care au fugit din tara lor pentru a scapa de comunism si care aici au fost primiti si protejati de dictatura franchista. Cu o jumatate de secol mai tarziu, romanii au redescoperit Spania. La inceput, au preferat sa se instaleze la periferia Madridului, apoi s-au indreptat spre Valencia, ajungand in cele din urma si in Catalonia.

"Companiile catalane au inceput sa-i primeasca cu bratele deschise pe muncitorii romani. Multi dintre acesti imigranti sunt absolventi de liceu sau de scoli profesionale, ceea ce ii face apti pentru posturi de raspundere. Oricum, cei care au titluri universitare au pus ochii pe piata muncii din SUA sau Canada", spune Pajares.
Ascensiunea romanilor in societate si in cadrul companiilor catalane poate continua, desi multi dintre ei sunt acum angajati pe posturi inferioare pregatirii lor - ei lucreaza in industria hoteliera sau in serviciul domestic, adauga antropologul.

Integrarea imigrantilor romani in societatea catalana se realizeza in functie de caz, intre altele pentru ca aceasta comunitate nu are nici constiinta, nici traditia colectivitatii. Romanii nu au in Catalonia asociatii importante, nici centre de petrecere a timpului liber, nici locuri de reuniune. In Barcelona, de exemplu, se intalnesc numai in trei locuri: doua baruri cu muzica, unul in Port Olimpic, si altul in cartierul Raval, si intr-un restaurant din zona Eixample.

Locul cel mai frecventat este, fara indoiala, parohia de pe Gran Via, pe care o impart cu localnicii catolici. Comunitatea ortodocsilor romani e pastorita de parintele paroh Aurel Bunda, venit de la Paris acum doi ani din ordinul expres al Patriarhiei romane.
"Nu cred ca romanii sunt interesati sa participe cu propriile partide la viata politica din Catalonia. Partidul politic al imigrantilor romani, creat de curand de un antreprenor de constructii din Castellon, cu intentia de a participa la alegerile municipale din luna mai, e sortit esecului", adauga Miguel Pajares.

Romanii nu sunt interesati de viata politica din Catalonia, intre altele pentru ca putini au de gand sa ramana aici definitiv. Majoritatea acestor imigranti doresc sa revina in tara lor cat mai repede, de indata ce Romania va incepe sa se dezvolte economic datorita generoaselor fonduri pe care le revarsa asupra acestei tari Uniunea Europeana, opineaza antropologul.

Rador